Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ελπίζει ότι στο τέλος της σημερινής ημέρας θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποσχέθηκε σήμερα στους ευρωβουλευτές ότι το Κλίμα θα είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της θητείας της εάν εκλεγεί.

Ενώπιον ενός κατάμεστου Ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η φον ντερ Λάιεν εκφώνησε μία ομιλία γεμάτη υποσχέσεις σε μία προσπάθεια για να πείσει του αναποφάσιστους.

Πολλοί βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο επελέγη ως υποψήφια: έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με την παράκαμψη των κορυφαίων υποψηφίων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που «σκότωσε» τ6ο σύστημα των spitzenkanditaten.

Ανταποκρινόμενη στις κινητοποιήσεις των πολιτών τους τελευταίους μήνες, και κυρίως των νέων, για το περιβάλλον, υποσχέθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας της «μία πράσινη συμφωνία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της προς την ουδετερότητα του άνθρακα στον ορίζοντα του 2050, η οποία θα εγγραφεί «στον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για το Κλίμα» και υποστήριξε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έναν περισσότερο φιλόδοξο στόχο για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%, έως και 55%, το 2030.

Δήλωσε επίσης έτοιμη για νέα παράταση της προθεσμίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που λήγει την 31η Οκτωβρίου. Η δήλωσή της έγινε δεκτή με γιουχαΐσματα από την πτέρυγα των βρετανών brexiteers ευρωβουλευτών.

Υποσχέθηκε επίσης μία Κομισιόν όπου θα επικρατεί η ισοτιμία των φύλων, αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αναγνώριση του δικαιώματος πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμβαση για το μέλλον της Ευρώπης, ευρωπαϊκό σύστημα επιδόματος ανεργίας για την υποστήριξη των χωρών σε κρίση.

Αλλά αν η 60χρονη, μέχρι σήμερα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, καταχειροκροτήθηκε μετά το τέλος της ομιλίας της από τους ευρωβουλευτές, η εκλογή της δεν είναι εξασφαλισμένη.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται και συνιστά την μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 182 βουλευτές, δεσμεύθηκε ότι θα την ψηφίσει.

Οι φιλελεύθεροι- κεντρώοι του Renew Europe, με 108 βουλευτές, παράταξη στην οποία εντάχθηκαν οι μακρονικοί ευρωβουλευτές, διάκεινται μάλλον θετικά,

«Η ομάδα μας είναι έτοιμη να σας υποστηρίξει στο μέτρο που θεωρείτε εαυτήν ανεξάρτητη και έχετε την αναγκαία δύναμη για να υποστηρίξετε αυτήν τη ανεξαρτησία σας . Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνετε πρέπει να είναι ξεκάθαρες», δήλωσε ο Ρουμάνος Ντάτσιαν Τσιόλος, επικεφαλής της ομάδας Renew Europe.

Αντίθετα, οι σοσιαλιστές (154 έδρες) μέχρι στιγμής δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση. Και μάλιστα, στην ομάδα των σοσιαλιστών εκείνοι που έχουν την πλέον κατηγορηματική αρνητική στάση είναι οι συμπατριώτες της, γερμανοί ευρωβουλευτές του SPD, του εταίρου της Αγγελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο. Την στιγμή δε που η Γερμανία δεν έχει αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν εδώ και 52 χρόνια. Για τη ακρίβεια γερμανός πρόεδρος της Επιτροπής έχει υπάρξει μόνο μία φορά, την στιγμή της δημιουργίας της και ήταν ο Βάλτερ Χαλστάιν (1958-1967).

Οι Πράσινοι (74 έδρες) και η αριστερά (41 έδρες) έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ του διορισμού της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, αντίθετα, είναι περισσότερο μοιρασμένο. Οι Συντηρητικοί και μεταρρυθμιστές (62 έδρες, ανάμεσά τους και το πολωνικό PiS) διατηρούν την αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις τους.

Ωστόσο, η στάση τους μπορεί να είναι καθοριστική, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της φον τερ Λάιεν. Ομως η υποστήριξή τους θα ήταν ενοχλητική για την μελλοντική πρόεδρο της Κομισιόν.

Αντίθετα, η ομάδα της άκρας δεξιάς «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (73 έδρες, ανάμεσά τους η ιταλική Λέγκα, ο γαλλικός Συναγερμός για την Δημοκρατία και η γερμανική Εναλλακτική για την Γερμανία) δεν θα ψηφίσει υπέρ της γερμανίδας υποψηφίου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ανακουφισμένη που δεν θα έχει την υποστήριξή της.

Εάν αποτύχει, δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στην περίπτωση αυτήν στην διάθεσή του έναν μήνα για να παρουσιάσει νέο υποψήφιο, ο οποίος θα τεθεί υπό την κρίση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο. Ομως αυτό θα απειλούσε την Ευρωπαϊκή Ενωση με θεσμική κρίση, την στιγμή που το Brexit παραμένει εκκρεμές.

Η ψηφοφορία είναι μυστική, γεγονός που επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να παραβιάσουν την γραμμή των πολιτικών οικογενειών τους.

Είναι προγραμματισμένη για τις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος). Για τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαιτούνται 374 ψήφοι.