Η Φον Ντερ Λάιεν θα προσπαθήσει να γίνει η πρώτη γυναίκα στην κορυφή της Κομισιόν. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς η υποψηφιότητα της διχάζει.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το αξίωμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το βράδυ της Τρίτης (02.07.2019), γράφει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια ειδικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβαλε αντίσταση κατά αυτής της πρότασης. Παραμένει αβέβαιο εάν η Φον Ντερ Λάιεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία εκεί. Οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν επίσης την προσωπικότητα. Ακόμα και εντός της γερμανικής κυβέρνησης, υπάρχει διαφωνία σχετικά με την επιλογή της Φον Ντερ Λάιεν.

Η Γερμανία χρειάστηκε να απέχει από την ψηφοφορία στις Βρυξέλλες. Ο λόγος είναι οι σημαντικές αμφιβολίες για την επιλογή της Φον Ντερ Λάιεν, τις οποίες προέβαλε ο κυβερνητικός εταίρος, το SPD. «Το ότι δεν αναδείχθηκε κανείς από τους Spitzenkandidaten, αλλά αντίθετα κάποιος ο οποίος δεν ήταν καν υποψήφιος, δεν μπορεί να πείσει», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του SPD.

Η Φον Ντερ Λάιεν θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά τη διαμάχη που διήρκησε εβδομάδες, το γεγονός ότι προτάθηκε αποτέλεσε έκπληξη. Μαζί με την Φον Ντερ Λάιεν, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρότειναν τον Βέλγο Πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ως Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ ως Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική. Νέα Πρόεδρος της ΕΚΤ θα είναι η Πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ένας σοσιαλδημοκράτης θα γίνει Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 2,5 χρόνια. Στο δεύτερο μισό της βουλευτικής περιόδου, θα μπορούσε να αναλάβει αυτή τη θέση ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βέμπερ. Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούστηκαν άκρως επικριτικές φωνές. Η συμφωνία είναι «πολύ απογοητευτική», δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ιράτχε Γκαρθία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να διατηρηθεί η αρχή του «Spitzenkandidat». Επίσης, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι απορρίπτουν τη συμφωνία. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ψηφίσει την Φον Ντερ Λάιεν , το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να υποβάλλει μια νέα πρόταση.