Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στην Πολωνία αλλά και τη γειτονική της Λιθουανία είχαν σαν τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο 150 ανθρώπων τον Ιούνιο, από πνιγμό, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δυο κρατών.

Στην Πολωνία, σύμφωνα με το πολωνικό Κέντρο για την Ασφάλεια (RCB), 113 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό τον Ιούνιο, από τους οποίους οι δέκα χθες, Κυριακή, σ’ αυτή τη χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Με τα διαδοχικά κύματα καύσωνα, δεν είχαμε ούτε μια μέρα τον Ιούνιο χωρίς να πνιγεί κάποιος», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μποζένα Βισότσκα, εκπρόσωπος του RCB, διευκρινίζοντας πως το 90% των θυμάτων ήταν άνδρες.

Η κατανάλωση αλκοόλ και η απερισκεψία είναι οι κύριες αιτίες αυτών των πνιγμών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Λιθουανία, 32 άνθρωποι από τους οποίους οι 26 άνδρες, πνίγηκαν τον Ιούνιο, αριθμός που είναι ο υψηλότερος εδώ και πέντε χρόνια για την περίοδο αυτή, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία και τις υπηρεσίες διάσωσης αυτής της βαλτικής χώρας των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Πολωνία κατέγραψε τον Ιούνιο την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, με 38,2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Λιθουανία, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν τον Ιούνιο μέχρι τους 35,7 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα οι αρχές να κλείσουν τα σχολεία ενώ εκφράζονται και φόβοι για μείωση της αγροτικής παραγωγής.