Politicο: Η κυβέρνηση Τραμπ αποφεύγει τη δημοσιοποίηση ερευνών για την κλιματική αλλαγή

Δημοσιεύματα τον θέλουν να αγνοεί σημαντικά δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας


ΚΟΣΜΟΣ
20:54
24/06/2019
Politicο: Η κυβέρνηση Τραμπ αποφεύγει τη δημοσιοποίηση ερευνών για την κλιματική αλλαγή
loading

Οι αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστή όμως αυτή τη φορά η κυβέρνησή του έρχεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για ηθελημένο περιορισμό των αποδείξεων αλλά και των προειδοποιήσεων της επιστημονικής κοινότητας. Η κυβέρνηση Τραμπ  δεν ακολουθεί την παραδοσιακή πολιτική προώθησης στη δημοσιότητα των δεκάδων μελετών που έχουν εκπονηθεί από το υπουργείο Γεωργίας και που έχουν πραγματοποιηθεί με χρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το πρόβλημα αφορά και την κάλυψη των μελετών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η δημοσιοποίηση νέων επιστημονικών στοιχείων άλλωστε, προκαλεί πάντα ένα πλήθος ερωτημάτων από τους δημοσιογράφους και στη συγκεκριμένη περίπτωση πολλά ερωτηματικά για την πολιτική Τραμπ. «Η πρόθεση είναι η προσπάθεια κατάπνιξης του μηνύματος, στην περίπτωση αυτή, ο αυξανόμενος κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, ειδικός επιστήμονας για το κλίμα στο πανεπιστήμιο (Pennsylvania State University). «Ποιος χάνει; Οι άνθρωποι που ήδη υποφέρουν από τις συνέπειες της αύξησης του επιπέδου της θάλασσας, αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν πρωτοφανή ένταση, όπως επίσης, η παρατηρούμενη ξηρασία, δασικές πυρκαγιές, αλλά και τα κύματα καύσωνα», παρατήρησε ο ίδιος.

Όπως σημειώνει το «Politicο» οι έρευνες του υπουργείου Γεωργίας αφορούν μια σειρά από σημαντικά θέματα όπως η απώλεια των βιταμινών στο ρύζι που καλλιεργείται μέσα σε ένα περιβάλλον που είναι πλούσιο σε διοξείδιο άνθρακα -αποτελώντας έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την υγεία των 600 εκατομμυρίων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και η διατροφή τους, αποτελείται κυρίως από ρύζι- μέχρι το εύρημα μιας μελέτης, σύμφωνα με το οποίο, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει τα εποχιακά συμπτώματα αλλεργίας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ζωοτροφές είναι ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα

Όλες αυτές οι μελέτες παρουσιάζονται μέσω της ανεξάρτητης υπηρεσίας (Agricultural Research Service) που αποτελεί μία από τις πιο τεκμηριωμένες πηγές επιστημονικής πληροφόρησης παγκοσμίως, τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους καταναλωτές. Βέβαια, δεν διερευνούν τα αίτια της κλιματικής αλλαγής αλλά τα αποτελέσματά της.

Από την άλλη μεριά, οι μελέτες αυτές εξετάζουν μία σειρά παραγόντων που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, όπως οι επιπτώσεις από την αύξηση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα, οι συνέπειες από την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, αλλά και η αστάθεια των καιρικών συνθηκών.

Ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Σόνι Περντού που έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την επιστήμη του κλίματος στο παρελθόν κι έχει αντεπιτεθεί στους οικονομολόγους, τα επιστημονικά ευρήματα των οποίων έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας (USDA) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οδηγίες εντός του υπουργείου, οι οποίες να αποθαρρύνουν την διάδοση στοιχείων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

«Η έρευνα συνεχίζεται στα αντικείμενα αυτά και προωθούμε την έρευνα, από την στιγμή που οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τα ευρήματά τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες ενημερώσεις, αλλά και θα έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες για την δημοσιοποίηση των στοιχείων», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμά του.

«Το υπουργείο έχει αρκετούς χιλιάδες επιστήμονες και περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους που εργάζονται σε μυριάδες αντικειμένων και θεμάτων. Δεν εκδίδεται ένα κυβερνητικό δελτίο Τύπου για την κάθε εργασία ή το κάθε εύρημα ξεχωριστά», πρόσθεσε.

Η έρευνα του «Politico» εστιάζει στην πρακτική εκείνη της κυβέρνησης Τραμπ κατά την οποία αρνείται να δώσει προσοχή σε ευρήματα που δείχνουν τους πιθανούς κινδύνους και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η απουσία της δημοσιοποίησης των ερευνών που γίνονται από πολλούς επιστήμονες που εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, δηλώνει ότι η έρευνά τους λαμβάνει λιγότερη δημόσια προβολή. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή δημοσιεύονται ακόμη -χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο- σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά είναι σχετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Το USDA δεν δημοσιεύει όλες τις μελέτες του σε ένα έντυπο.

Ενδεικτικό είναι ότι από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ το 2017, η υπηρεσία έρευνας στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει προχωρήσει στην έκδοση δελτίων Τύπου μόνο για δύο έρευνες, που ήταν σχετικές με την κλιματική αλλαγή. Οι δύο αυτές έρευνες είχαν ευρήματα που εξυπηρετούσαν την πολιτικά ισχυρή βιομηχανία παραγωγής κρεάτων στις ΗΠΑ.

Η μία έρευνα διαπίστωνε ότι η παραγωγή βοδινού κρέατος επηρεάζει σχετικά σε μικρό ποσοστό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η δεύτερη έρευνα υποστήριζε ότι η απομάκρυνση των κρεάτων από την ανθρώπινη διατροφή για περιβαλλοντολογικούς λόγους, θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα έλλειψης πολύτιμων συστατικών από την καθημερινή διατροφή των ανθρώπων.

Το USDA εξέδωσε ένα τρίτο δελτίο Τύπου σχετικά με την διαδικασία επεξεργασίας της σόγιας, στο οποίο έγινε μία περιστασιακή αναφορά για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση της χρήσης συμβατικών καυσίμων ή εκπομπών ήταν «προσωπικό ζήτημα» των αγροτών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει