Μια ημέρα μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Γεωργίας και προκάλεσαν τον τραυματισμό 200 ανθρώπων, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας,  Ιρακλί Κομπαχίτζε υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τη δήλωση του γενικού γραμματέα του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» Χάχα Καλάτζε, του οποίου μέλος είναι και ο Κομπαζιτζέ, η παραίτηση είναι ένδειξη του «υψηλού επιπέδου ευθύνης” και όχι υποχώρηση “στα ανεύθυνα αιτήματα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων». Η παραίτηση φέρνει νέες πολιτικές εξελίξεις με την αντιπολίτευση να ζητά πρόωρες εκλογές.

Να θυμίσουμε πως οι ταραχές ξεκίνησαν με αφορμή την ομιλία που εκφώνησε ένας Ρώσος βουλευτής εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου. Σχεδόν 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γκαβρίλοφ μίλησε, από την έδρα του προέδρου, στα ρωσικά, κατά τη διάρκεια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία τραυματίστηκαν 240 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι 160 από τους τραυματίες είναι διαδηλωτές και οι υπόλοιποι αστυνομικοί.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση και του υπουργού Εσωτερικών, καθώς και την απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ταμάρ Κορτζάλα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είπε ότι μεταξύ των αιτημάτων είναι και η έναρξη συνομιλιών για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματά τους.