Μια αποτυχία να οριστεί εντός του καλοκαιριού από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ημερομηνία συνομιλιών για την ένταξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για τους εθνικιστές και τις φιλο-ρωσικές δυνάμεις να αυξήσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, γράφει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του Ζάεφ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Τον Φεβρουάριο, τα Σκόπια έλαβαν το «πράσινο φως» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά την επίλυση της διαμάχης του ονοματολογικού που διαρκούσε δεκαετίες, αναφέρει το δημοσίευμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα αναγνώρισε ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις, ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η τελική απόφασή εναπόκειται στις χώρες-μέλη, ορισμένες εκ των οποίων εμφανίζονται επιφυλακτικές σε περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εάν η ΕΕ δεν ορίσει ημερομηνία, τότε είναι πολύ πιθανό να πέσει η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ζάεφ. «Εάν χρειαστεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές, η οικονομία θα σταματήσει».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ζάεφ ανέλαβε καθήκοντα το 2017 μετά την απομάκρυνση του Νίκολα Γκρουέφσκι, πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής του εθνικστικού VMRO-DPMNΕ.

Η Ρωσία, που αντιδρά στην επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων, στηρίζοντας τον Ζάεφ να καταλήξει στη συμφωνία με την Ελλάδα.

Μια απογοήτευση σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ θα έδινε ελπίδα «στους πολίτες που υποστηρίζουν τον εθνικισμό και αυτό δεν είναι καλό -ούτε για τη χώρα ούτε για την περιοχή», τόνισε ο Ζάεφ.