Η πρόεδρος του ισπανικού Κοινοβουλίου δήλωσε σήμερα πως η αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας τεσσάρων Καταλανών βουλευτών που είναι αντιμέτωποι με δίκη για την ανάμιξή τους σε μια προσπάθεια για την ανεξαρτησία της περιφέρειας το 2017 δεν θα επηρεάσει τον συνολικό αριθμό των εδρών του σώματος.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο σώμα, που έχει 350 έδρες, εξακολουθεί να είναι οι 176 έδρες, δήλωσε η Μεριτξέλ Μπατέτ.

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου με ποσοστό 28,8% των ψήφων αλλά το Σοσιαλιστικό κόμμα του δεν εξασφάλισε αρκετές έδρες ώστε να κυβερνήσει μόνο του, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από άλλα κόμματα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να διεξαγάγει μια πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του πρωθυπουργού τον Ιούλιο.

Η αφαίρεση των τεσσάρων εδρών θα επέτρεπε στον Σάντσεθ να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο χωρίς να εξαρτάται από τις ψήφους των Καταλανών αυτονομιστών ή την αποχή, όπως είναι πιθανό τώρα.

Στο μεταξύ, ο βασιλιάς Φίλιππος άρχισε σήμερα διήμερες συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων.

Ο μονάρχης συναντήθηκε με εκπροσώπους μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων και αργά αύριο Πέμπτη αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ. Αναμένεται ότι οι Σοσιαλιστές θα λάβουν την εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με μικρότερα περιφερειακά κόμμα και πιθανότατα να μετέχουν σε αυτόν αυτονομιστές βουλευτές από την Καταλονία.