Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, μετά τις συνομιλίες της χώρας με τις διεθνείς δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των διεθνών δυνάμεων και της χώρας του, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα, φαίνεται ότι είναι περισσότερο θετικές και εποικοδομητικές τώρα από ότι στο παρελθόν, όπως ανέφερε διπλωμάτης στο Reuters.

Ωστόσο ο ίδιος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομασθεί, πρόσθεσε ότι η προθυμία του Ιράν να διαπραγματευτεί σοβαρά, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφής, έως ότου ξεκινήσουν οι επίσημες συνεδριάσεις τον Απρίλιο.

«Η συνάντηση αυτή ήταν περισσότερο εποικοδομητική, σε σχέση με το παρελθόν, επειδή οι συμμετέχοντες ήταν επικεντρωμένοι αποκλειστικά στην πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι», δήλωσε στο πρακτορείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, μίλησε σχετικά με τις συνομιλίες, λέγοντας έχουν φτάσει σε «ένα σημαντικό σημείο», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ευελπιστεί σύντομα να βρεθεί μια λύση.

«Είναι μια σημαντική στιγμή», δήλωσε ο Σαλέχι. «Προσδοκούμε στην εξεύρεση λύσεων που θα είναι ικανοποιητικές και για τις δύο πλευρές. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Από την πλευρά τους οι διεθνείς δυνάμεις ελπίζουν ότι το Ιράν θα αντιδράσει θετικά στην πρότασή που παρουσίασαν στις συνομιλίες στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Ελπίζω ότι η ιρανική πλευρά θα δει θετικά την πρόταση που παρουσιάσαμε. Στόχος της πρότασης αυτής είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην ιρανική πυρηνική κρίση», τόνισε η Άστον.