Τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang υποδέχεται σήμερα ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, τρεις ημέρες μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Είναι η πρώτη φορά από το 1936 που ένα ακροδεξιό κόμμα γίνεται δεκτό από τον βασιλιά, ο οποίος αναλαμβάνει την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων του Βελγίου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Το Vlaams Belang αναδείχθηκε στις εκλογές της Κυριακής δεύτερη δύναμη στο ολλανδόφωνο βόρειο Βέλγιο, πίσω από τους εθνικιστές Φλαμανδούς του N-VΑ, κερδίζοντας 18 από τις 150 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Vlaams Blok, πρόγονος του Vlaams Belang, είχε κερδίσει τον ίδιο αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές του 2003, όμως δεν προσεκλήθη από τον βασιλιά Αλβέρτο Β’ για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Ακόμη και η ιδέα να βλέπω να φτάνει το Vlaams Belang στα ανάκτορα με ανατριχιάζει, αλλά με δεδομένο το δημοκρατικό αποτέλεσμα στη Φλάνδρα κανείς δεν θα επικρίνει τον βασιλιά που το δέχεται» σχολίασε o Μαξίμ Πρεβό επικεφαλής των κεντρώων γαλλόφωνων του CDH, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

O Πρεβό έγινε δεκτός σήμερα το πρωί από τον βασιλιά, όπως και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Μετά το πέρας του πρώτου γύρου συζητήσεων με τους προέδρους των κομμάτων ο βασιλιάς Φίλιππος θα ορίσει έναν μεσολαβητή, ο οποίος θα ερευνήσει τα πιθανά ενδεχόμενα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Εκτός από τη μεγάλη άνοδο της άκρας δεξιάς στη Φλάνδρα, οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής σημαδεύτηκαν από την άνοδο των οικολόγων και της άκρας αριστεράς στους γαλλόφωνους.

Ο κατακερματισμός του πολιτικού πεδίου προμηνύει μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βέλγιο, το οποίο πέρασε 541 ημέρες χωρίς κυβέρνηση από τα μέσα του 2010 ως τον Δεκέμβριο του 2011.