Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ταυτόχρονα στους δρόμους σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, για να διαδηλώσουν ενάντια στη νομοθεσία ορισμένων πολιτειών, που προχωρούν σε περιορισμούς ή και ολική απαγόρευση των αμβλώσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν και αντι-διαδηλωτές, που εξέφραζαν την υποστήριξή τους στην αυστηρή νομοθεσία.

Οι νόμοι κατά των αμβλώσεων, που παίρνουν το «πράσινο φως» από τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς στη χώρα ενισχύεται κίνημα πολέμιων των αμβλώσεων υπέρ της επιβολής νέων περιορισμών, αναμένεται, σύμφωνα με το BBC, να αμφισβητηθούν νομικά και να οδηγηθούν τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι πολέμιοι των αμβλώσεων ευελπιστούν το δικαστήριο, στο οποίο επικρατούν οι Συντηρητικοί, μετά τους διορισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί τότε να ανατρέψει την απόφαση του 1973 «Roe v Wade», που αποτελεί το δεδικασμένο αναγνώρισης του δικαιώματος των γυναικών να τερματίζουν μία εγκυμοσύνη.

Την περασμένη εβδομάδα, η πολιτεία της Αλαμπάμα πέρασε την πιο περιοριστική νομοθεσία, απαγορεύοντας τις αμβλώσεις συνολικά, ακόμα και σε υποθέσεις βιασμών, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση να απειλείται η ζωή της μητέρας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πολιτείες Αρκάνσας, Τζόρτζια, Κεντάκι, Μιζούρι και Οχάιο.

Πριν λίγο καιρό το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπλόκαρε την εφαρμογή των νέων περιορισμών στις αμβλώσεις στη Λουιζιάνα. Ωστόσο η απόφαση ελήφθη με μικρή πλειοψηφία και αναμένεται να επανεξεταστεί μέσα στον χρόνο.