Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν χθες Πέμπτη για την κράτηση δύο καναδών υπηκόων στην Κίνα, ένα από τα ζητήματα που έχουν ενσκήψει στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Οτάβας και του Πεκίνου.

Η καναδική κυβέρνηση πιέζει την Ουάσιγκτον να κάνει περισσότερα ώστε να συμβάλλει να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Καναδοί, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση λίγο καιρό μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Μενγκ Ουάνγκζου από τις καναδικές αρχές, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Η Κίνα, η οποία εκφράζει οργή για την υπόθεση της Μενγκ, έχει παράλληλα αναστείλει τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων από τον Καναδά, ιδίως χοιρινού κρέατος.

Οι κινεζικές αρχές έχουν φυλακίσει τον πρώην διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ και τον σύμβουλο Μάικλ Σπέιβορ — τους κατηγορούν για κατασκοπεία. Εξάλλου, επέβαλαν τη θανατική σε άλλα δύο πρόσωπα από τον Καναδά που κατηγορούν για διακίνηση ναρκωτικών.

Ανακοίνωση του γραφείου του Τριντό ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τους δύο Καναδούς που κρατούνται στην Κίνα και «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους». Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δημοσιοποιήθηκε λίγο αργότερα ανέφερε πως ο Τραμπ εξέφρασε στον Τριντό «τη σθεναρή δέσμευση» της κυβέρνησής του να σταθεί «στο πλευρό του Καναδά στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείριση και η απελευθέρωση των καναδών πολιτών που τελούν υπό κράτηση το τρέχον διάστημα στην Κίνα».

Η υπόθεση είναι ένα από τα όχι λίγα αγκάθια στη σχέση Καναδά ΗΠΑ. Άλλο ένα ζήτημα είναι οι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται από τον Καναδά πέρυσι, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του καναδού πρωθυπουργού, ο Τριντό ήγειρε το ζήτημα του τιμωρητικού μέτρου και «επανέλαβε τη σημασία που έχει η κατάργησή του».

Στη δική του ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (ΗΠΜΚΑ) καθώς και για τις διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για το εμπόριο, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Καναδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Οτάβα να επικυρώσει τη συμφωνία, που αντικαθιστά τη NAFTA, εάν δεν αρθούν οι δασμοί.

Οι ανακοινώσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν τεθούν σε εφαρμογή από την Ουάσινγκτον επιπρόσθετοι τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων εν μέσω των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ και της Κίνας για μια εμπορική συμφωνία.