Η σύναξη που προγραμματίζουν το Σαββατοκύριακο στη Βουλγαρία ευρωπαϊκές ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις αναστάτωσε την ισραηλιτική κοινότητα στη χώρα, τόνισε μια από τις ηγετικές της μορφές σε δηλώσεις της στη δημόσια βουλγαρική ραδιοφωνία χθες Τετάρτη.

«Η εκδήλωση αυτή μας έχει θορυβήσει», δήλωσε η Σοφία Κόεν εξ ονόματος της Σαλόμ, οργάνωσης της ισραηλιτικής κοινότητας της Βουλγαρίας. «Τη θεωρούμε επίθεση εναντίον της δημοκρατίας», εξήγησε.

Τη συνάντηση οργανώνει η ακροδεξιά Βουλγαρική Εθνική Ένωση, εξωκοινοβουλευτική παράταξη η οποία κάθε χρόνο πραγματοποιεί πορείες για να τιμήσει έναν βούλγαρο στρατηγό, διαβόητο συνεργάτη των Ναζί την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη — η οργάνωση Die Rechte («Η δεξιά») από τη Γερμανία, η παράταξη Les Nationalistes («Οι εθνικιστές») από τη Γαλλία, η οργάνωση Szturmowcy («Τάγματα εφόδου») από την Πολωνία, η οργάνωση Legio («Λεγεώνα») από την Ουγγαρία κι η οργάνωση Narodni a Social Fronta («Εθνικό και Κοινωνικό Μέτωπο») από την Τσεχία — προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο από μεθαύριο Σάββατο 20ή Απριλίου, επιλογή όχι ακριβώς τυχαία: πρόκειται για την ημερομηνία της γέννησης του Αδόλφου Χίτλερ.

Οι εργασίες της συνόδου θα συνεχιστούν την Κυριακή, με συζητήσεις για κοινές πρωτοβουλίες.

Ο Γκέοργκ Γκεοργκίεφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, τόνισε ότι οι αρχές θα παρακολουθήσουν στενά την εκδήλωση, για να «προληφθεί οποιαδήποτε πιθανή παραβίαση των ηθικών κανόνων» και η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης.

Η Σαλόμ προέτρεψε με ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα προχθές Τρίτη οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καθώς και κρατικούς θεσμούς «να πάρουν ενεργά θέση», να υπερασπιστούν τις «θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες» και να «καταδικάσουν όλες τις ξενοφοβικές, αντισημιτικές και ρατσιστικές ιδεολογίες κάθε μορφής». «Ας δείξουμε πως οι υποστηρικτές της εξτρεμιστικής ιδεολογίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Βουλγαρία και ότι δεν θα επιτρέψουμε η πρωτεύουσά μας να μετατραπεί σε πλατφόρμα μίσους», πρόσθεσε η οργάνωση.