Πολύνεκρο και καταστροφικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι τον Μάρτιο από τη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, όπου τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια το ποσό που θα χρειαστούν οι χώρες που επλήγησαν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιούργησε ο κυκλώνας ενώ τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κυβερνήσεις των τριών χωρών και ο ΟΗΕ δίνουν μία εικόνα της καταστροφής.

Μοζαμβίκη

Στη Μοζαμβίκη το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι, ο οποίος συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, στις 14 Μαρτίου κοντά από την πόλη-λιμάνι Μπέιρα, προκάλεσε την υπερχείλιση δύο μεγάλων ποταμών, του Μπούζι και του Πούνγκε, από την οποία βυθίστηκαν στα νερά ολόκληρα χωριά.

Νεκροί: 602

Τραυματίες: 1.641

Σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί: 239.682

Σοδειές που καταστράφηκαν: 7.153.780 στρέμματα

Πληγέντες: 1,85 εκατομμύρια

Επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας: 4.979

Επιβεβαιωμένοι θάνατοι από χολέρα: 8

Ζιμπάμπουε

Στις 16 Μαρτίου ο κυκλώνας Ιντάι έπληξε το ανατολικό τμήμα της Ζιμπάμπουε, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, ισοπεδώνοντας σπίτια και πλημμυρίζοντας ολόκληρες κοινότητες στις περιοχές Τσιμανιμάνι και Τσιπίνγκε.

Νεκροί: 334

Τραυματίες: 200

Εκτοπισμένοι: 16.000 νοικοκυριά

Πληγέντες: 250.000

Μαλάουι

Προτού ακόμη περάσει από τη χώρα αυτή, ο Ιντάι προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στις περιοχές Τσικουάουα και Νσάντζε στο νότιο τμήμα του Μαλάουι. Οι βροχές συνεχίστηκαν και μετά το πέρασμά του, επιτείνοντας τη δυστυχία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Νεκροί: 60

Τραυματίες: 672

Εκτοπισμένοι: 19.328 νοικοκυριά

Πληγέντες: 868.895

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.