Η διαφορά των ψήφων ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, του κυβερνώντος ΑΚΡ και του Ρεπουμπλικανικού CHP, στην Κωνσταντινούπολη, είναι πολύ μικρή για να ισχυρίζεται η αντιπολίτευση πως κέρδισε, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μία εβδομάδα μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Το κόμμα του Ερντογάν επιθυμεί πλήρη επανακαταμέτρηση των ψήφων για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτήρισε «οργανωμένο έγκλημα».

Τα αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας έδιναν οριακή νίκη στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το ΑΚΡ του Ερντογάν άσκησε έφεση προκαλώντας επανακαταμέτρηση σε κάποιες γειτονιές της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας και χθες ανακοίνωσε πως θέλει πλήρη επανακαταμέτρηση.

«Οι πολίτες μας λένε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους, παραπονιούνται για οργανωμένα εγκλήματα» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα μόνο όταν το Ανώτερο Εκλογικό συμβούλιο θα έχει δεχθεί όλες τις ενστάσεις.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για νίκη σε μια πόλη με δέκα εκατομμύρια ψηφοφόρους και διαφορά 13-14.000 ψήφων» είπε. «Όταν ολοκληρωθούν οι ενστάσεις, θα δεχθούμε το αποτέλεσμα».

Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδει το Reuters, το αρχικό προβάδισμα του Ιμάμογλου έχει περιοριστεί από τις 25.000 ψήφους στις 16.000 στις δημοτικές εκλογές.