Η Ουάσινγκτον αναμένεται να κατατάξει τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν επισήμως τρομοκρατική οργάνωση ένοπλες δυνάμεις μιας άλλης χώρας.

Η απόφαση, που επικριτές της προειδοποιούν ότι μπορεί να αφήσει εκτεθειμμένους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματικούς και αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε παρόμοιες ενέργειες από εχθρικές προς τις ΗΠΑ κυβερνήσεις, αναμένεται να ανακοινωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενδεχομένως το νωρίτερο τη Δευτέρα, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Φήμες για μια τέτοια κίνηση των ΗΠΑ διακινούνται επί σειρά ετών.

Το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που θεωρείται «γεράκι» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, στηρίζει την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής ως μέρος της σκληρότερης στάσης που τηρεί η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι στην Τεχεράνη.

Η κίνηση αυτή, που έφερε στο φως της δημοσιότητας πρώτα η Wall Street Journal, θα έρθει ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, τον περασμένο Μάιο, καθώς η Ουάσινγκτον έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη και, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, επανέφερε σε ισχύ σειρά σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη συμπεριλάβει σε “μαύρη λίστα” δεκάδες οντότητες και άτομα για διασυνδέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC), αλλά όχι το σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στο σύνολό του.

Οι Φρουροί της Επανάστασης συγκροτήθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 κι είναι ο ισχυρός βραχίονας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει για “ηχηρή” απάντηση αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στον χαρακτηρισμό αυτό.

Το 2017 ο διοικητής των IRGC Μοχαμάντ Αλί Τζαφάρι διεμήνυσε ότι αν ο Αμερικανός πρόεδρος λάβει αυτή την απόφαση, τότε “οι Φρουροί της Επανάστασης θα θεωρήσουν τον αμερικανικό στρατό σαν το Ισλαμικό Κράτος σε όλο τον κόσμο”.

Μια τέτοια απειλή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται ανεπτυγμένες σε χώρες όπως το Ιράκ, όπου η σιιτική πολιτοφυλακή, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τα αμερικανικά στρατεύματα.