Ξεπερνά το 30% ο γκρίζος» τομέας της βουλγαρικής οικονομίας και, μάλιστα, στην αγορά εργασίας το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Βουλγαρικής Ένωσης Βιομηχανιών (ΒΙΑ) Κάμεν Κόλεφ.

Ο κ. Κόλεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, δήλωσε ότι οι «γκρίζες» πρακτικές στην αγορά εργασίας αφορούν κυρίως την απασχόληση εργαζομένων χωρίς συμβόλαιο, την καταβολή χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών, τα «φακελάκια» κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες πρακτικές που έχει υιοθετήσει η αρμόδια Εθνική Υπηρεσία Εσόδων του βουλγαρικού κράτους, όπως ο συσχετισμός των καταθέσεων με τη βάση της υπηρεσίας και η πρόσβαση σε αρχεία επιχειρήσεων που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου, έχουν μειώσει το ποσοστό της “ανεπίσημης” οικονομίας στη χώρα.

Ο κ. Κόλεφ εκτιμά ότι περαιτέρω μείωση του διοικητικού και οικονομικού βάρους του επιχειρηματικού τομέα θα συμβάλλει στην περαιτέρω συρρίκνωση του ποσοστού της «γκρίζας» οικονομίας εντός του 2013.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΒΙΑ προτείνει πλήρη ηλεκτρονικοποίηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και των σχέσεων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων και της δημόσιας διοίκησης, που σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλα μέτρα θα συμβάλλουν στη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και της διαφθοράς.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το 2013 θα είναι «λιμνάζουσα» χρονιά, όπως και το 2012, εξαιτίας του αυξημένου εργατικού κόστους. Όπως λέει, αυτό σε συνδυασμό με τη μειωμένη εσωτερική κατανάλωση και τη συρρίκνωση των εξαγωγών, θα παρατείνουν την κακή οικονομική κατάσταση στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον κ. Κόλεφ, το βασικό πρόβλημα της βουλγαρικής οικονομίας θα είναι η ανεργία, καθώς πολλοί εργοδότες αναμένεται να καταφύγουν σε περικοπές προσωπικού.