Υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος δημοσιονομικής εξυγίανσης στη Γαλλία τάχθηκε, εμμέσως, ο αρμόδιος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα, Έντουαρντ Γκάρντνερ.

Ο κ. Γκάρντνερ επισήμανε ότι για να πετύχει η γαλλική κυβέρνηση τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3%, θα πρέπει να επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη από την προγραμματισθείσα λιτότητα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την ήδη υποτονική ανάπτυξη στην χώρα.

«Η σύστασή μας είναι να συζητήσει η Γαλλία σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο το θέμα για το ποια θα ήταν η κατάλληλη στάση για το 2013», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Το σημαντικό είναι πράγματι η αξιοπιστία του μεσοπρόθεσμου προσανατολισμού των πολιτικών. Αν το έλλειμμα θα είναι 3% του ΑΕΠ ή 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο ενδιαφέρει λιγότερο, στο βαθμό που η Γαλλία μπορεί να δώσει εύλογα αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για την κατεύθυνση των πολιτικών», πρόσθεσε ο κ. Γκάρντνερ.

Το ΔΝΤ προέβλεψε αυτό το μήνα ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το 2013 το στόχο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα, εκτιμώντας ότι αυτό θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ λόγω ασθενέστερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Εξάλλου, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γαλλία δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και άνοιξε την πόρτα για μία «ηπιότερη προσαρμογή».

Η ισπανική εφημερίδα El Pais ανέφερε σε δημοσίευμά της το περασμένο Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ισπανία, τη Γαλλία αρκετές άλλες χώρες της Ευρωζώνης περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.