Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε σήμερα στην Άγκυρα ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο, το οποίο καλύπτει εμβαδό ίσο με 100 γήπεδα ποδοσφαίρου, διαθέτει 3.810 κλίνες και στοίχισε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο Ερντογάν έγινε αποδέκτης πολλών επικρίσεων για το σχέδιο αυτό, με τους επικριτές του να υποστηρίζουν πως λόγω του μεγέθους του νοσοκομείου θα είναι πιο δύσκολος ο περιορισμός των ασθενειών, ενώ οι μεγάλες αποστάσεις εντός του νοσοκομειακού συμπλέγματος θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών και στη δουλειά των εργαζομένων σε αυτό. Όμως ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε σε αυτήν την κριτική κατά τη σημερινή του ομιλία, σχολιάζοντας πως αυτοί που αντιτίθενται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι οι ίδιοι που εναντιώνονται σε κάθε μεγάλο σχέδιο της κυβέρνησής του.

«Έναντιώνονται στις γέφυρες, στους αυτοκινητοδρόμους, στις σήραγγες, στα αεροδρόμια, στις υψηλής ταχύτητας σιδηροδρομικές γραμμές, στα νοσοκομεία και στα σχολεία, αλλά είναι οι ίδιοι που τα χρησιμοποιούν περισσότερο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Reuters, αρκετά νοσοκομεία στην τουρκική πρωτεύουσα έχουν κλείσει ή πρόκειται να κλείσουν για να ανακατευθυνθεί το προσωπικό και οι ασθενείς τους στο νέο νοσοκομείο, όπου θα μεταφερθεί και μέρος του ιατρικού εξοπλισμού τους.

Πάντως, η Τουρκική Ιατρική Ένωση υποστηρίζει πως οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο έχουν δείξει ότι τα μεγάλα νοσοκομεία δεν είναι αποδοτικά από οικονομικής άποψης και επηρεάζουν αρνητικά τη δημόσια υγεία. Επίσης, ο επικεφαλής της Ένωσης, Σινάν Αντιγιαμάν, επεσήμανε πως το μέγεθος και η τοποθεσία του νοσοκομείου, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Άγκυρας, θα προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα.