Όπως κάθε διευθυντής ξέρει καλά, ο ρόλος του είναι να βρει εκείνους τους εργαζομένους που θα στείλουν την παραγωγικότητα στα ουράνια.

Αστέρια υπαλλήλους αναζητούν εδώ και δεκαετίες οι εταιρίες, θέλοντας να περιλάβουν στις τάξεις τους τα μεγαλύτερα ταλέντα του κλάδου.

Μόνο που η Οικονομική Σχολή του Χάρβαρντ μας λέει τώρα πως είναι απείρως καλύτερο να έχεις ευχάριστους υπαλλήλους παρά ταλαντούχους! Όχι ότι δεν έχει πλεονεκτήματα να έχεις αστέρια στην ομάδα σου, το Χάρβαρντ ισχυρίζεται όμως ότι είναι πολύ πιο επωφελής η πρόσληψη ευχάριστων εργαζομένων που δεν καταφεύγουν σε «τοξικές συμπεριφορές», όπως τις λέει χαρακτηριστικά.

Το Harvard Business School ανέλυσε τον αντίκτυπο υπαλλήλων που επιδεικνύουν τέτοιες επιζήμιες συμπεριφορές προς συναδέλφους αλλά και την ίδια την εταιρία και βρήκε πως τα αστέρια που όλοι θέλουν στη δούλεψή τους έρχονται συχνά πακέτο με ένα βαρύτατο τίμημα, ένα τίμημα που δεν πληρώνεις δηλαδή με τους λιγότερο ταλαντούχους αλλά περισσότερο πρόσχαρους εργαζομένους.

Το Χάρβαρντ παραδέχεται πως η πρόσληψη ενός ανθρώπου που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη θέση του έχει σίγουρα σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της επιχείρησης. Ο υπάλληλος που επιτυγχάνει τους στόχους του πιο γρήγορα από τους άλλους είναι ακόμα και κατά 4 φορές πιο παραγωγικός, καταλήγοντας κάποιες φορές να αντιπροσωπεύει ακόμα και το 80% της οικονομικής πορείας του τμήματός του.

Η εταιρία όμως δεν πρέπει να παραβλέπει τα πάντα για να τον κρατήσει στις τάξεις της. Αν επιδεικνύει δηλαδή κακή συμπεριφορά, «τοξική», τότε η επίδραση της αρνητικότητάς του θα γίνει δυσανάλογα μεγάλη. Η μελέτη ανέλυσε 11 εταιρίες και 58.542 υπαλλήλους και κατέληξε πως μία στις 20 απολύσεις είχε να κάνει με «τοξική συμπεριφορά», απάτη δηλαδή, σεξουαλική παρενόχληση, βίαιες αντιδράσεις και τέτοια χοντρά πράγματα.

Το Χάρβαρντ μίλησε όμως και με νούμερα: η πρόσληψη αυτού του 1% των σούπερ σταρ υπαλλήλων χαρίζει κατά μέσο όρο 5.300 δολάρια σε μια εταιρία, αν όμως το αστέρι επιδείξει τοξική συμπεριφορά, τότε αυτό θα κοστίσει στην επιχείρηση 12.500 δολάρια.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι που είναι ευχάριστοι και πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους άλλους ακόμα και αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο τα αστέρια συνάδελφοί τους, παραμένουν πολύ αποδοτικότεροι συνολικά.

Μην ψάχνετε λοιπόν για αστέρια με κάθε τίμημα, καταλήγει το Χάρβαρντ, αποφύγετε να προσλάβετε τοξικούς υπαλλήλους, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιάσετε τον πιο χαρισματικό άνθρωπο που ήρθε ποτέ για συνέντευξη