Μια περιήγηση στους διαδρόμους του περίφημου Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης θα εισάγει τον επισκέπτη σε πίνακες μεγάλων δασκάλων, αρχαιοελληνικά αγάλματα, αιγυπτιακά κειμήλια και έναν τρομακτικά μεγάλο αριθμό αντικειμένων τέχνης από όλο τον κόσμο.

Τα άλλοτε χειμερινά ανάκτορα του τσάρου έχουν ένα επίσης τεράστιο υπόγειο, όπου κατοικούν ένα σωρό γάτες. Γάτες συναντά όμως και ο επισκέπτης στους ορόφους του μουσείου, όχι μόνο το προσωπικό στα ανήλιαγα κελάρια του υπογείου.

Η Maria Haltunen, προσωπική βοηθός του διευθυντή του Ερμιτάζ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μίλησε στο περιοδικό «New Yorker» για τα άλλα καθήκοντα που περιλαμβάνει η ημι-επίσημη θέση της ως… υπεύθυνης Τύπου για τις γάτες! Αδέσποτες γάτες που ζούσαν κάποτε λαθραία στο Ερμιτάζ και είναι σήμερα καλοζωισμένα κατοικίδια των υπαλλήλων, που όλοι αγαπούν, όλοι σέβονται.

Κάπου 70 γάτες έχει πλέον επισήμως το μουσείο, χάρη πρωτίστως στις άοκνες προσπάθειες της υπεύθυνης Τύπου τους. Ακόμα και 3 εθελοντές πλήρους απασχόλησης επιστρατεύει το Ερμιτάζ ώστε να φροντίζονται τα ζώα όπως πρέπει. Οι γάτες κοιμούνται και σιτίζονται στο υπόγειο, κυκλοφορούν όμως σε όλους τους χώρους, έχοντας πάσο ελευθέρας. Και ονόματα φυσικά, όλες τους.

«Ο διευθυντής μας λέει πάντα πως είναι το πνεύμα του μέρους», λέει η Haltunen. Πέρα από το πνεύμα, είναι και ο βασικός στρατός απέναντι στα ποντίκια, που απειλούν τα εκθέματα όπως τίποτα άλλο. Στην πράξη όμως «είναι χοντρές και τεμπέλες», λέει η υπεύθυνή τους με καμάρι.

Το Ερμιτάζ διατηρεί τα τελευταία χρόνια ακόμα και τραπεζικό λογαριασμό για τις γάτες του, όπου καταθέτουν οι φιλόζωοι τον οβολό τους. Βασικοί χρηματοδότες είναι μια γερμανική φιλοζωική (Pro Animale) αλλά και η εταιρία με τροφές για κατοικίδια Purina.

Την όλη επικοινωνία σε ό,τι αφορά στις γάτες, αλλά και τη διοργάνωση πια του ετήσιου φεστιβάλ ειδικά γι’ αυτές, έχει αναλάβει η Haltunen, ο πιο περίεργος υπεύθυνος Τύπου του κόσμου…