Συμφωνία με τα κορυφαία κόμματα της χώρας υπέγραψε την Κυριακή ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, προκειμένου να γίνουν κινήσεις ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τηλεπικοινωνιακό τομέα της χώρας και να αναμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Νιέτο, ανέλαβε καθήκοντα το Σάββατο, φέρνοντας και πάλι στην εξουσία το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), μετά από 12 χρόνια στην αντιπολίτευση. Κανένα από τα κόμματα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε για την επίτευξη συναίνεσης. Έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων για τη χώρα, κάτι που απαιτεί από τους πολιτικούς να βαδίζουν σε κοινό έδαφος για την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών», δήλωσε ο Νιέτο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ιστορικό κάστρο Τσαπουλτέπεκ.

Το Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN) του πρώην προέδρου Φελίπε Καλντερόν, κατάφερε το 2000 να ρίξει από την εξουσία το PRI, με τη δέσμευση να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να «αναζωογονηθεί» το Μεξικό, αλλά δεν κατάφερε να μεσολαβήσει για την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια των 12 ετών που βρισκόταν στην εξουσία.

Ο Νιέτο υποσχέθηκε να υποστηρίξει ορισμένες από τις οικονομικές προτάσεις για τις οποίες είχε αγωνιστεί το κόμμα του, την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση.

Τα κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν για τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της χώρας, η βελτίωση της διαχείρισης της τοπικής δημόσιας οικονομίας και ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ο Νιέτο δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ενδυναμωθεί η οικονομία της χώρας. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε να καταλαγιάσουν οι βιαιότητες μεταξύ συμμοριών και των δυνάμεων ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Καλντερόν παραπάνω από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων.