Ως «υπόδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας» ανέφερε την χώρα του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν αναχωρήσει από τη Σόφια για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι μικρές, φτωχές, πρώην σοσιαλιστικές χώρες», αποδίδουν εξαιρετική σημασία στη διατήρηση του νέου χρηματοοικονομικού πλαισίου της ενωμένης Ευρώπης, των βασικών κατευθύνσεων αλλά και των πόρων για την πολιτική συνοχής.

«Είναι τεράστια η διαμάχη στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους χορηγούς, ανάμεσα στα μεγάλα κράτη, ανάμεσα σε εκείνους που δίνουν τα περισσότερα χρήματα. Κανένας πια δεν θέλει να δίνει λεφτά σε έθνη, τα οποία εργάζονται λίγο και ξεκουράζονται πολύ. Τα έθνη, που δουλεύουν πολύ, θέλουν να ξέρουν πού πάει το κάθε ευρώ που δίνουν.

Η Βουλγαρία αποτελεί υπόδειγμα στον τομέα αυτό, επειδή διατηρεί σταθερό το πλαίσιο του ελλείμματος του προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής πολιτικής της και ξοδεύει τα ευρωπαϊκά κονδύλια μόνο σε έργα που αφορούν όλη την Ευρώπη, όπως είναι οι διευρωπαϊκοί οδικοί άξονες, οι σταθμοί καθαρισμού των υδάτων, η ανταγωνιστικότητα, η επιστήμη» ανέφερε ο κ. Μπορίσοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει, σήμερα το απόγευμα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο θα προσπαθήσει να τον πείσει ότι η κυβέρνησή του αξιοποιεί «πολύ περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση» (σ.σ. κάτι που αμφισβητεί έντονα η αξιωματική αντιπολίτευση) και κατά συνέπεια η Βουλγαρία δικαιούται περισσότερους πόρους από το νέο προϋπολογισμό της Ένωσης.

Βούλγαροι αναλυτές, ωστόσο, διερωτώνται αν η κυβέρνηση του κ. Μπορίσοφ θα αντέξει τον φετινό χειμώνα, καθώς αναμένεται αύξηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας από διάφορες δυσαρεστημένες κοινωνικές ομάδες, γεγονός που έδωσε στην αντιπολίτευση την αφορμή να ετοιμάσει μία ακόμη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις κάνουν, επίσης, λόγο για κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο 3%.

«Ούτε λόγος μπορεί να γίνεται για το αν θα αντέξουμε ή όχι. Ελπίζω ότι οι Βούλγαροι θα εκτιμήσουν την πολιτική βούλησή μας ναι αναλάβουμε μόνοι μας τη διακυβέρνηση εν μέσω της βαρύτερης περιόδου για την Ευρώπη και για τον κόσμο ολόκληρο. Ενώ τώρα ακούμε από όλες τις κατευθύνσεις, ότι η Βουλγαρία είναι ανάμεσα στα πλέον πειθαρχημένα και οικονομικά σταθερά κράτη» δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Νόβα Τελεβίζιγια (Νέα Τηλεόραση).

Με τον παραπάνω τρόπο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέλυσε τα οφέλη από την πολιτική λιτότητας της τελευταίας τριετίας, η οποία ωστόσο έχει ως συνέπεια- μεταξύ άλλων -το 60% των νοικοκυριών να πληρώνουν με δυσκολία τα κοινόχρηστά τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων.