Συνέντευξη η οποία προβλήθηκε σήμερα από το CNN, έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό. Το κίνημα της αντιπολίτευσης στη χώρα «μπορεί να επιτύχει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας μακριά από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τελικά (να επιτύχει) ελεύθερες εκλογές», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια ειρηνική μετάβαση-μια μετάβαση και τελικά ελεύθερες εκλογές», είπε -μεταξύ άλλων- ο Γκουαϊδό, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας στη συνέντευξή του που μεταφράστηκε στα αγγλικά από τα ισπανικά.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο ίδιος επισήμανε ότι είχε αρκετές φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και όταν ρωτήθηκε για πιθανή στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα, απάντησε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της Βενεζουέλας . Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του μοναδικού θεσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο, αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος επιχειρηματολογώντας ότι του το επιτρέπει το Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.