Την απογοήτευσή της εξέφρασε η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ, που έχει και βρετανική υπηκοότητα, για τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit και το «plan B» της Τερέζα Μέι.

«Δεν προοδεύουμε με αυτόν τον τρόπο» σχολίασε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό για την πρόταση της Μέι, τονίζοντας πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχασε μια ευκαιρία να συγκεντρώσει υποστήριξη για την συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ για το Brexit.

Η Μέι προσπάθησε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο βρετανικό κοινοβούλιο όσον αφορά το Brexit προτείνοντας να επιδιώξει περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ όσον αφορά το δίχτυ ασφαλείας, γνωστό ως backstop, που έχει στόχο να αποτραπούν οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Μπάρλεϊ, η οποία έχει και τη βρετανική υπηκοότητα, σημείωσε επίσης ότι το σχέδιο συμφωνίας δεν θα αλλάξει, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ευελιξία όσον αφορά το χρονικό διάστημα αν γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. «Αυτό θα μπορούσε να ηρεμήσει την κατάσταση» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Μίκαελ Ροτ, ο Γερμανός υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, διερωτώμενος σε μήνυμά του στο Twitter: «Που είναι το plan B;».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε εξάλλου αργά χθες το βράδυ ότι η Γερμανία εξακολουθεί να συνηγορεί υπέρ της συντεταγμένης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι περιμένει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει σύντομα πάνω σε προτάσεις που υποστηρίζει η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ με μια συμφωνία.