Περίπου 1.000 διαδηλωτές, ιρανοί φοιτητές και μέλη της πολιτοφυλακής των Μπασίτζ συγκρούστηκαν με αστυνομικούς έξω από την πρεσβεία της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με αφορμή την απειλή ενός Αμερικανού πάστορα να κάψει το Κοράνι.

Το Ιράν δε διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη εκπροσωπούνται από την πρεσβεία της Ελβετίας. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Ο Αμερικανός πάστορας πρέπει να θανατωθεί» και αφού πέταξαν πέτρες στην πρεσβεία συγκρούστηκαν με τους 300 αστυνομικούς που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του κτηρίου.

Μολονότι την περασμένη Πέμπτη ο πάστορας Τέρι Τζόουνς ματαίωσε το σχέδιό του να κάψει αντίτυπα του Κορανίου στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, οι προθέσεις του προκάλεσαν την κατακραυγή όλου του κόσμου και πυροδότησαν βίαιες διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν και στο ινδικό Κασμίρ.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν αντίτυπα του Κορανίου ενώ άλλοι φορούσαν λευκά σάβανα, θέλοντας να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να γίνουν μάρτυρες για την πίστη τους.

Η δημόσια τηλεόραση του Ιράν έδειξε εικόνες και από άλλες διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα.

«Το να σταματήσουν το σχέδιο καψίματος του Κορανίου δεν αρκεί και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει προληπτικά μέτρα», φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ.