Το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε να εντάξει την «Πολεμική Υπηρεσία Διαστήματος» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο υπουργείο Αεροπορίας, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που έχει λάβει γνώση για το σχέδιο νόμου, σχετικά με την πρόταση για το νέο κλάδο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταδίδει το ABC News.

Η πρόταση αναφέρεται στην οργάνωση μιας νέας υπηρεσίας εντός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, κατά το πρότυπο ένταξης του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ στο υπουργείο Ναυτικού. Της Πολεμικής Υπηρεσίας Διαστήματος θα ηγείται ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που θα υπηρετεί στο Μεικτό Γενικό Επιτελείο, μαζί με στρατιωτικούς εκπροσώπους του στρατού ξηράς, του ναυτικού, της αεροπορίας, των πεζοναυτών, αλλά και της εθνικής φρουράς, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για μία νίκη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία θέλει να έχει τον έλεγχο των στρατιωτικών διαστημικών υποδομών, ενώ σήμερα ηγείται της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ, που έχει την έδρα της στο Κολοράντο (Peterson Air Base).

Η αναφερόμενη διαστημική υπηρεσία διαθέτει προσωπικό 30.000 στελεχών που υπηρετεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρόταση έχει την υποστήριξη της ηγεσίας του αμερικανικού Πενταγώνου, ενώ αναμένεται ότι θα προωθηθεί στο αρμόδιο γραφείο προϋπολογισμού (OMB) προκειμένου να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Η εξέλιξη αυτή, αναμένεται να δρομολογηθεί άμεσα.

Η οργάνωση της νέας διαστημικής υπηρεσίας θα απαιτήσει την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από το Κογκρέσο, εντός των νομοθετικών σωμάτων του οποίου, επικρατούν διαφορετικές απόψεις για την αναδιοργάνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφορικά με την αντιμετώπιση διαστημικών πολεμικών απειλών από την Ρωσία και την Κίνα.

Ο επερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Άνταμ Σμιθ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην οργάνωση μιας ξεχωριστής διαστημικής υπηρεσίας, επικαλούμενος το οικονομικό της κόστος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν που ηγείται της προσπάθειας του Πενταγώνου για την οργάνωση της Πολεμικής Υπηρεσίας Διαστήματος, έχει δηλώσει ότι το οικονομικό κόστος θα είναι μικρότερο από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με τη Διαστημική Δύναμη στο γραφείο του Σάναχαν.

«Σε συντονισμό με τις οδηγίες του Λευκού Οίκου προχωρούμε με μία νομοθετική πρόταση για την Πολεμική Υπηρεσία Διαστήματος», δήλωσε στο ABC News ο αντισυνταγματάρχης Τζο Μπασίνο, εκπρόσωπος του Σάναχαν.

Η απόφαση ένταξης της Πολεμικής Υπηρεσίας Διαστήματος υπό την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με την αρχική πρόταση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος ήθελε έναν ξεχωριστό και νέο κλάδο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. «Θα έχουμε την Πολεμική Αεροπορία, όπως θα έχουμε την Πολεμική Υπηρεσία Διαστήματος. Θα είναι ξεχωριστές, αλλά ισότιμες», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ τον Ιούνιο.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψει σύντομα ένα «διάταγμα διαστημικής πολιτικής» για την ίδρυση του έκτου κλάδου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο νέος αυτός κλάδος θα είναι επιχειρησιακός πριν το τέλος του 2020. Ο Πενς είχε συνάντηση με τον απερχόμενο υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις την Τετάρτη στο Πεντάγωνο. Στην συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται των αμερικανικών διαστημικών επιχειρήσεων.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε ένα μνημόνιο για την ίδρυση της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ως την 11η ενοποιημένη μάχιμη διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ξεχωριστά από την Πολεμική Υπηρεσία Διαστήματος και την Διοίκηση Διαστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η αναφερόμενη μάχιμη διοίκηση θα αλλάξει την προσέγγιση του αμερικανικού Πενταγώνου απέναντι σε διαστημικές πολεμικές απειλές, ομογενοποιώντας τις διαστημικές πολεμικές επιχειρήσεις για ολόκληρη την αμερικανική πολεμική μηχανή, σε έναν κλάδο.

Παράλληλα, θα συσταθεί και ειδική υπηρεσία στελέχωσης, η οποία θα ασχολείται με την επιλογή, την εκπαίδευση, αλλά και τον εξοπλισμό που απαιτείται για την αντιμετώπιση πολεμικών απειλών από το διάστημα.

Όπως συμβαίνει και με τις άλλες μάχιμες στρατιωτικές διοικήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, της στρατιωτικής διοίκησης για το διάστημα θα ηγείται ένας τετράστερος στρατηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ θα χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες στρατιωτικές υποδομές της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού, των Πεζοναυτών, αλλά και του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η υπογραφή του μνημονίου από τον πρόεδρο Τραμπ, την Τρίτη, έδωσε οδηγίες στον ΥΠΑΜ Μάτις σχετικά με τις προτάσεις για την τοποθέτηση αξιωματικών, αλλά και την επικύρωση από την Γερουσία τόσο διοικητή, όσο και του υποδιοικητή της μάχιμης διαστημικής διοίκησης.

Η οργάνωση της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ δεν απαιτεί νομοθετικό πλαίσιο από το Κογκρέσο.