Τη λήψη θετικών οικονομικών μέτρων ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης των τελευταίων εβδομάδων με τα «κίτρινα γιλέκα».

Όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν, ζήτησε από την κυβέρνηση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 100 ευρώ το μήνα ήδη από τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ η αύξηση του φόρου κοινωνικών ασφαλίσεων θα καταργηθεί το 2019 για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως από το 2019 οι υπερωρίες δεν θα φορολογούνται, ενώ δεσμεύτηκε να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναφέρει τον φόρο των πλουσίων. Ζήτησε ακόμα από τις εταιρείες που έχουν την οικονομική δυνατότητα, να δώσουν μπόνους στους εργαζομένους τους πριν το τέλος του έτους.

Ο Μακρόν παραδέχθηκε πως στους 18 μήνες της κυβέρνησής του δεν έχει καταφέρει να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ων τελευταίων 40 ετών, ωστόσο εξέφρασε την πίστη του ότι υπάρχει διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους και αναγνώρισε πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους.

«Θα ανταποκριθούμε στην οικονομική και κοινωνική έκτακτη ανάγκη με ισχυρά μέτρα, περικόπτοντας φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας τις δαπάνες μας υπό έλεγχο, αλλά όχι με στροφές 180 μοιρών», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.