Μιλώντας για γυναίκες μύθους της πράσινης τσόχας, καμιά δεν μπορεί να βάλει τα γυαλιά στη μανιώδη χαρτοπαίκτρια του Φαρ Ουέστ, Lottie Deno, η οποία και λεφτά με το τσουβάλι έβγαλε στο πόκερ και όλους τους άντρες ανάγκασε να υποκλιθούν στις ικανότητές της, ειδικά όταν κέρδισε στα ίσα κανέναν άλλο από τον Ντοκ Χόλιντεϊ!

Η Ιστορία την έχει σήμερα ξεχάσει, όμως όχι και οι απανταχού χαρτοπαίχτες, καθώς μιλάμε για μια γυναίκα σε χρόνια δύσκολα για τις κυρίες που απέκτησε φήμη ζηλευτή στα πράσινα τραπέζια των κακόφημων σαλούν, μέσα στους άντρες που την κυνηγούσαν πάντα και τους μνησίκακους αντιπάλους της.

Γεννημένη ως Carlotta Thompkins στο Κεντάκι το 1844, η Deno είχε το πόκερ να ρέει στις φλέβες της, καθώς της το δίδαξε από μικρή ο τζογαδόρος και «αλογομούρης» πατέρας της. Ο οποίος σκοτώθηκε στον αμερικανικό εμφύλιο και την άφησε μόνη να προσπαθεί να βγάλει τον επιούσιο στα σαλούν και τα ποταμόπλοια που κατέβαιναν τον Μισσισσίππη.

Έπειτα από πολλές περιπέτειες, καταφτάνει το 1865 στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όπου και πιάνει δουλειά ως γκρουπιέρισσα σε χαρτοπαικτική λέσχη. Εκεί θα ερωτευτεί όμως έναν παράνομο και τζογαδόρο και θα τον ακολουθήσει στη μεγάλη φυγή του στην Άγρια Δύση. Και θα εγκατασταθούν τελικά πουθενά αλλού από το Φορτ Γκρίφιν, τη «σκληρότερη πόλη του Τέξας», όπως την έλεγαν χαρακτηριστικά, γεμάτη από βουβαλοκυνηγούς, εμπόρους γούνας, παρανόμους και πιστολέρο, άντρες με πολλά λεφτά και ακόμα περισσότερη απαξίωση για την ανθρώπινη ζωή.

Εκεί σύχναζαν εξάλλου προσωπικότητες σαν τον Γουάιατ Ερπ, τον Ντοκ Χόλιντεϊ και τον Πατ Γκάρετ και εκεί ξεχώριζαν οι καλοί από τους μέτριους. Στο σκληροτράχηλο Φορτ Γκρίφιν θα γίνει θρύλος του πόκερ η Lottie, έχοντας τον κόσμο της τσόχας στα πόδια της.

Αφού ξαλάφρωσε τους πάντες για τα επόμενα πέντε χρόνια, ακόμα και από τον Χόλιντεϊ κέρδισε 3.000 δολάρια(!), η τζογαδόρισσα πήρε τον εραστή της και έφυγαν μια μέρα για το Νέο Μεξικό, τηρώντας ευλαβικά τον Νο 1 κανόνα του τζόγου: να ξέρεις πότε να σταματάς.

Τώρα ήταν μια θεοσεβούμενη κυρία της καλής κοινωνίας και περνούσε τα ήσυχα απογεύματά της παίζοντας μπριτς με τις χήρες της πόλης. Γι’ αυτό και έζησε ως τα 90 της, ως εκείνη την 9η Φεβρουαρίου 1934 δηλαδή που έφυγε από τον κόσμο και ενταφιάστηκε δίπλα στον εραστή της.

Καμιά δεν τα είχε καταφέρει σαν αυτή στο πόκερ και καμιά δεν τα κατάφερνε ποτέ…