Η Γερμανία, που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια το πρόβλημα της μείωσης των γεννήσεων, έχει πλέον τον πιο γερασμένο πληθυσμό της Ευρώπης και το δεύτερο στον κόσμο, πίσω από την Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της.

«Είμαστε οι πιο ηλικιωμένοι της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Destatis Ρόντεριχ Έγκελερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το 2010 μόνο το 13,5% του πληθυσμού της χώρας ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών. «Μόνο η Ιαπωνία έχει ακόμη μικρότερο ποσοστό παιδιών, με 13,4%», εξήγησε ο Έγκελερ.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, η Γερμανία μοιράζεται τη δεύτερη θέση στον κόσμο μαζί με την Ιταλία: το 20,4% του πληθυσμού αυτών των χωρών είναι άνω των 65 ετών, ενώ στην Ιαπωνία το ποσοστό φτάνει το 22,7%.

Σήμερα γεννιούνται στη χώρα μόνο οκτώ παιδιά ανά 1.000 κατοίκους και αυτή η αναλογία είναι η χαμηλότερη παγκοσμίως, σύμφωνα με την Destatis. Το 1964 γεννήθηκαν 1,4 εκατ. παιδιά αλλά το 2011 καταγράφηκαν μόνο 663.000 γεννήσεις.

«Εδώ και περίπου 40 χρόνια οι γεννήσεις δεν επαρκούν για να αναπληρωθεί η γενιά των παππούδων», υπογράμμισε ο Έγκελερ. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν να αντιστοιχούν 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, στόχος που για τη Γερμανία φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί. Σήμερα σε κάθε μητέρα αντιστοιχούν 1,4 παιδιά. Η τάση γήρανσης του πληθυσμού της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας θα επιταθεί γιατί από γενιά σε γενιά μειώνεται ο αριθμός των γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης.

Ταυτόχρονα, το προσδόκιμο ζωής των Γερμανών αυξάνεται, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα μπορεί να ελπίζει ότι θα ζήσει μέχρι τα 83 του χρόνια. Για τους άνδρες το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο κατά μια πενταετία (78 χρόνια), σε κάθε περίπτωση όμως όλοι έχουν κερδίσει μια δεκαετία ζωής σε σχέση με μισό αιώνα νωρίτερα.

Ο πληθυσμός της Γερμανίας στα τέλη του 2010 ανερχόταν στα 81,8 εκατομμύρια κατοίκους.