Έρευνες ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές μετά από τις καταγγελίες πως περισσότερα από 20 παιδιά μετατράπηκαν σε πειραματόζωα για πειράματα κινέζων και αμερικανών ερευνητών οι οποίοι τους χορηγούσαν μεταλλαγμένο ρύζι,.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα τον ερευνητή Γιν Σίαν εξαιτίας της εμπλοκής του στα πειράματα αυτά μετά τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το ρύζι, που χαρακτηριζόταν «χρυσό ρύζι», δινόταν στα παιδιά.

Τις καταγγελίες έκανε η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace. Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο η οργάνωση αναφέρει ότι το ρύζι που ήταν γενετικά μεταλλαγμένο με στόχο να μειώνει την έλλειψη βιταμίνης Α δινόταν ως τροφή σε 24 παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών το 2008 στη διάρκεια πειραμάτων που πραγματοποιούνταν στην επαρχία Χουνάν.

Σύμφωνα με την Greenpeace, οι Αμερικανοί ερευνητές που εμπλέκονται στην υπόθεση συνδέονται με το ερευνητικό κέντρο για τη διατροφή του πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να σκεφτεί κανείς ότι ένας Αμερικανικός ερευνητικός οργανισμός χρησιμοποίησε παιδιά από την Κίνα ως πειραματόζωα για γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα», καταγγέλλει η οργάνωση.

Το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών αρνείται ότι είχε δώσει την άδεια ή ότι είχε συμμετάσχει στα πειράματα αυτά, αναφέρει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Οι υποστηρικτές αυτού του μεταλλαγμένου ρυζιού, το χρώμα του οποίου είναι κίτρινο ή πορτοκαλί, ισχυρίζονται ότι το προϊόν αυτό μπορεί να μειώνει την παιδική θνησιμότητα προσφέροντας επιπλέον βιταμίνη Α σε παιδιά που παρουσιάζουν έλλειψη.