Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβάλει «καταληκτική προθεσμία» στο Ιράν θέτοντας το στο στόχαστρο για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, επαναλαμβάνοντας προς την κατεύθυνση του Ισραήλ ότι η Ουάσιγκτον προτιμά την οδό της διπλωματίας και των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

«Εμείς δεν ορίζουμε καταληκτική προθεσμία. Παρατηρούμε πολύ προσεκτικά αυτό που κάνουν οι Ιρανοί, γιατί οι ενεργειές τους είναι πάντα πολύ πιο αποκαλυπτικές από τα λόγια τους», δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Βloomberg Radio, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωνε στο καναδικό δίκτυο CBC ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν για την ανάγκη να καθοριστούν οι «σαφείς κόκκινες γραμμές» που δεν πρέπει να περάσει το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει πρόσφατα πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις του προς τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα στην Ουάσινγκτον, για να ορίσει μια «κόκκινη γραμμή» στο ιρανικό καθεστώς, μια απόδειξη σθεναρότητας, που μόνο αυτή μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να απομακρύνει την απειλή για ένα προληπτικό χτύπημα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν την οποία επισείει το Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί να επιβάλει ένα τέτοιο όριο στην Τεχεράνη και δίνει προτεραιότητα στη διπλωματία και τις οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει στα τέλη Αυγούστου ότι ο χρόνος για την διπλωματία δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον.

«Ανέκαθεν λέγαμε ότι όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι, αλλά πιστεύουμε στις διαπραγματεύσεις, στις διπλωματικές προσπάθειες», απάντησε η Κλίντον.

«Το μήνυμά μας ήταν πολύ σαφές και οι Ισραηλινοί μας υποστήριξαν κατά τη διάρκεια των τρεισήμισι τελευταίων ετών: θα πρέπει να επιβάλουμε τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις, μέσω της διεθνούς κοινότητας ή μονομερώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση (…) και αυτοί (οι Ισραηλινοί) πραγματικά αναγνώρισαν σε όλες τις συνομιλίες μας, ότι οι κυρώσεις αυτές κάνουν τη διαφορά», τόνισε η υπουργός.

«Έχουμε ακόμη το χρόνο να επικεντρωθούμε σε αυτές τις κυρώσεις, για να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να φέρουμε το Ιράν να διαπραγματευτεί με καλή πίστη», επανέλαβε η κ. Κλίντον, για την οποία ο διπλός δρόμος της διπλωματίας και των κυρώσεων «είναι πάντα μακράν η καλύτερη προσέγγιση αυτή τη στιγμή».

Η ισραηλινή κυβέρνηση πάντως ζήτησε και πάλι σήμερα με επιμονή από την κυβέρνηση Ομπάμα «να ορίσει μια σαφή κόκκινη γραμμή” για να εμποδιστεί το ιρανικό καθεστώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι “δηλώσεις δεν θα βοηθήσουν».

«Χωρίς σαφή κόκκινη γραμμή που θα τεθεί στο Ιράν, αυτό θα συνεχίσει την προσπάθεια για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Καμία δήλωση για να το αποτρέψει δεν θα βοηθήσει και θα συνεχίσει να λειτουργεί τους φυγοκεντριστές του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.