Τα βρήκαν Ισπανία και Βρετανία για το ζήτημα του Γιβραλτάρ

Το θέμα «επιλύθηκε» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit


ΚΟΣΜΟΣ
0:55
19/10/2018
Τα βρήκαν Ισπανία και Βρετανία για το ζήτημα του Γιβραλτάρ
4
loading

Το ζήτημα του Γιβραλτάρ, του βράχου που αποτελεί βρετανικό έδαφος αλλά διεκδικείται από την Ισπανία, «επιλύθηκε» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit, ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από τις Βρυξέλλες.

«Το Γιβραλτάρ δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit. Το ζήτημα λύθηκε με τη βρετανική κυβέρνηση», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον Απρίλιο του 2017, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» οι Ευρωπαίοι ανέθεσαν στη Βρετανία και την Ισπανία να εφαρμόσουν μόνες τους την όποια μελλοντική συμφωνία για το Brexit στον βρετανικό θύλακα, μια βραχώδη χερσόνησο στρατηγικής σημασίας. Οι δύο κυβερνήσεις ξεκίνησαν συνομιλίες και κατέληξαν σε ένα «πρωτόκολλο» για το Γιβραλτάρ που θα συνοδεύει τη συνολική συμφωνία για το διαζύγιο, η οποία ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, Λονδίνο και Μαδρίτη συζήτησαν θέματα όπως η φορολογική και περιβαλλοντική πολιτική στο Γιβραλτάρ ή τα δικαιώματα των εργαζομένων που πηγαινοέρχονται καθημερινά από το Γιβραλτάρ στην Ισπανία.

Το Γιβραλτάρ, ένας θύλακας με περίπου 30.000 κατοίκους, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου. Ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1713 αλλά η Ισπανία το διεκδικεί εδώ και χρόνια. Στο δημοψήφισμα για το Brexit, το 96% των ψηφοφόρων του Γιβραλτάρ τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar christos1

  Γράφει ο κάθε αγράμματος εδώ την ....ρια του!
  1. Το γιβταλταρ ανήκει στο Ηνωμενο Βασίλειο πάνω από 300 χρόνια με αλλά λόγια περισσότερο από τότε που ιδρύθηκε το νέο Ελληνικό κράτος μετά την επανάσταση του 1821 και μάλιστα ορισμένα νησιά είναι λιγότερο από 100 χρόνια ελληνικά
  2. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Γιβραλταρ είναι πολύ υπερήφανοι που ανήκουν στο ΗΒ, έχω επισκεφθεί την χώρα αρκετές φορές και έχω μιλήσει με ντόπιους και ξέρω.
  The Rock is British!!!!

 2. avatar ‘Αρρωστος

  του έλληνα ο τράχηλος σκλαβία δεν υπομένει

 3. avatar ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ ‘Η ΘΑΝΑΤΟΣΤΤΤ

  Και μετά μιλάμε για την Κύπρο.....

 4. avatar stauros1

  βρετανικο......εδαφος

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει