Ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Λονμίν, που διαχειρίζεται το ορυχείο πλατίνας στη Μαρικάνα της Νότιας Αφρικής, δήλωσε σήμερα πως η απόλυση των απεργών, που αρνούνται να επιστρέψουν στις εργασίες τους ζητώντας αύξηση μισθών, δεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης, πέντε ημέρες μετά τις συγκρούσεις απεργών και αστυνομικών που στοίχισαν τη ζωή σε 34 μεταλλωρύχους.

«Δεν πιστεύω πως αυτό θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο σταθερού περιβάλλοντος, αν η Λονμίν θέτει τελεσίγραφα, λέγοντας πως θα απολύσει όλον τον κόσμο, αν κανείς δεν προσέλθει στην εργασία του», τόνισε ο Μαρκ Μανρόε, αντιπρόεδρος της εταιρίας, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις στα ορυχεία, στο ραδιοφωνικό σταθμό 702.

Η Λονμίν είχε ορίσει τελεσίγραφο το πρωί της Τρίτης για να επιστρέψουν οι απεργοί στις εργασίες τους, αλλιώς θα απολύονταν, ενώ χθες περίπου το ένα τρίτο των εργαζόμενων ήταν παρόντες στο ορυχείο που επαναλειτούργησε.

Σήμερα, η προεδρία της χώρας ζήτησε από την εταιρία να ανακαλέσει το τελεσίγραφο μέχρι τα αναγνωριστούν και να ενταφιαστούν όλα τα θύματα -συνολικά 34-των συγκρούσεων απεργών και αστυνομικών την περασμένη Πέμπτη.

«Στις συνομιλίες μας με τη διεύθυνση υπογραμμίσαμε και πιστεύουμε πως θα εισακουσθούμε ότι σε αυτό το στάδιο πρέπει να προσπαθήσουμε να εκτονώσουμε τη συναισθηματική φόρτιση κάθε πλευράς και να καταλήξουμε σε μια λογική λύση. Λόγω του πένθους για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία αυτή, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό γι’αυτούς να εξετάσει η εταιρία την άρση του τελεσίγραφου», τόνισε ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Κόλινς Σαμπάνε.

Έξι πτώματα δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα και οι αρχές ελπίζουν πως η διαδικασία αναγνώρισης θα ολοκληρωθεί αύριο για να τελεστούν οι κηδείες την Πέμπτη, στο πλαίσιο της εβδομάδας πένθους που έχει κηρύξει στη χώρα ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.