Ο ποιητής Χαβιέρ Σισίλια, πρόεδρος του Κινήματος για την ειρήνη, την δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, μιας οργάνωσης-ομπρέλας η οποία αντιτίθεται στην βία που αποδίδεται στις συμμορίες οι οποίες διακινούν ναρκωτικά, ανακοίνωσε ότι αύριο Κυριακή θα αναχωρήσει ένα «καραβάνι της ειρήνης» από την μεξικανική πόλη Τιχουάνα με προορισμό την Ουάσινγκτον.

«Θα εξηγήσουμε στον βορειοαμερικανικό λαό ότι πίσω τους τοξικομανείς του, πίσω από τον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνησή του, πίσω από τα όπλα του, βρίσκονται οι νεκροί μας, οι αγνοούμενοί μας, μια κρίση της δημοκρατίας», είπε ο Σισίλια χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στην μεξικανική πρωτεύουσα.

Το καραβάνι, στο οποίο όταν αναχωρήσει θα συμμετέχουν περίπου 150 άνθρωποι, αναμένεται να περιοδεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Ο Σισίλια, που είχε αρχίσει την σταυροφορία του μετά την δολοφονία του γιου του τον Μάρτιο του 2011, εξήγησε πως με την πρωτοβουλία του αποσκοπεί να προσελκύσει την προσοχή «στα θύματα αυτού του πολέμου τα οποία η (μεξικανική) κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί».

Το κίνημα του ποιητή έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους επικριτές του «πολέμου» που διεξάγει από το 2006 ο στρατός με διαταγές του απερχόμενου προέδρου Φελίπε Καλδερόν. Η εξέλιξη αυτή, που συνέβαλε να ενταθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στα καρτέλ, είχε συνέπεια μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια 50.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Σισίλια θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέρει υπεύθυνες για αυτή την «παράλογη» στρατηγική εμπλοκής των ένοπλων δυνάμεων, ενώ, όπως προσθέτει, θεωρεί τις ΗΠΑ επίσης ένοχες για τις αθρόες «πωλήσεις όπλων στο οργανωμένο έγκλημα». Ζητεί από την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μέριδα, ένα σχέδιο που είχε καταρτιστεί το 2008 με στόχο να δοθεί βοήθεια στο Μεξικό και άλλες χώρες τις κεντρικής Αμερικής που προσπαθούν να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.