Ένας τόνος ψάρια ανασύρθηκαν νεκρά, εξαιτίας του καύσωνα, από τον ποταμό Ρήνο, στη βόρεια Ελβετία, καθώς η θερμοκρασία των υδάτων αυξήθηκε έως και τους 27,6 βαθμούς, μετέδωσαν σήμερα ελβετικά ΜΜΕ.

Χίλια κιλά θυμάλων ανασύρθηκαν νεκρά από το Σαββατοκύριακο στην περιοχή μεταξύ της λίμνης Κωνσταντίας, στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας και της πόλης Σαφχάουζεν, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Στον καύσωνα του 2003, το 90% αυτών των ψαριών αποδεκατίστηκε, επισήμανε το RTS.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αλιέων της Ελβετίας (FSP), την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων ATS, η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη για αυτό το είδος από τη στιγμή που η θερμοκρασία του νερού έφθασε στους 23 βαθμούς κελσίου.

«Στους 25 βαθμούς κελσίου, ιδίως εάν η θερμοκρασία αυτή παραμένει σε αυτό το επίπεδο για μεγάλες περιόδους, πρόκειται για θανατική ποινή» εξηγούν οι ειδικοί.

Ο στρατός μεταφέρει νερό για τις διψασμένες αγελάδες

Την ίδια ώρα, ελικόπτερα του ελβετικού στρατού άρχισαν σήμερα να μεταφέρουν νερό προς χιλιάδες διψασμένες αγελάδες, που υποφέρουν από την ξηρασία και τον καύσωνα.

Η μεταφορά του νερού από τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα προς τα αγροκτήματα στα όρη Γιούρα και τους πρόποδες των Άλπεων γίνεται με μεγάλα κόκκινα πλαστικά δοχεία.

Περίπου 40.000 αγελάδες βόσκουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε βοσκοτόπια στο Καντόνι του Βω στη δυτική Ελβετία και η καθεμία από αυτές έχει ανάγκη έως και 150 λίτρα νερό την ημέρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Δεκάδες κτηνοτρόφοι τηλεφώνησαν στην ειδική γραμμή των αρχών για να ζητήσουν βοήθεια από τα ελικόπτερα από την Παρασκευή, όταν ξεκίνησε αυτή η έκτακτη επιχείρηση αρωγής.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική διότι η Ελβετία δεν έχει γνωρίσει ξανά τέτοιου είδους ξηρασία… από το 1921» δήλωσε ο Φιλίπ Λεουμπά, επικεφαλής του Καντονιού του Βω στον τομέα της Οικονομίας και του Αθλητισμού, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τη σημερινή επιχείρηση.