Άδεια εισόδου στη φυλακή San Quentin, το παλαιότερο σωφρονιστικό ίδρυμα της Καλιφόρνιας- και των ΗΠΑ- εξασφάλισε η φωτογράφος Lucy Nicholson, δίνοντας με τις φωτογραφίες της μια εικόνα από τη ζωή των κρατουμένων.

Η κατασκευή της άρχισε το 1852- οι κρατούμενοι έχτισαν την ίδια τη φυλακή τους- και ολοκληρώθηκε το 1854. Οι πρώτοι εξήντα κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο κτήριο στις 14 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς.

Στα 160 χρόνια της ιστορίας της έχει «φιλοξενήσει» μερικούς από τους διαβόητους κακοποιούς των ΗΠΑ, τον ληστή Black Bart, τον κατά συρροή δολοφόνο Charles Manson και τον Sirhan Sirhan που εστάλη εκεί για τη δολοφονία του Robert F. Kennedy.

Το στοιχείο όμως που προκαλεί ακόμα και σήμερα ρίγος είναι πως είναι η μόνη φυλακή στις ΗΠA που διαθέτει- ακόμα- θάλαμο αερίων.

Όπως και πολλές φυλακές ανά τον κόσμο η φυλακή San Quentin έχει δεχθεί περισσότερους κρατούμενους από όσους θα επέτρεπε κανονικά η χωρητικότητά της. Παρότι έχει σχεδιαστεί για 3.302 κρατούμενους, τουλάχιστον 5.247 άνθρωποι ζουν σήμερα εκεί. Το ετήσιο κόστος της φτάνει τα 184 εκατ. δολάρια.

Στη φυλακή αυτή βρίσκονται και τουλάχιστον 700 (!) μελλοθάνατοι που περιμένουν το τέλος, σύμφωνα με την Daily Mail.