Στην μαγευτική ατμόσφαιρα του αρχαίου θεάτρου του Κουρίου πραγματοποιήθηκε απόψε η επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Οι περίπου 500 προσκεκλημένοι έμειναν καταγοητευμένοι από την τελετή και συγχάρηκαν θερμά τον πρόεδρο Χριστόφια.

Η τελετή άρχισε με τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, που διηύθυνε ο μαέστρος Άλκης Μπαλτάς.

Πρώτη έλαβε το λόγο η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνιγκ Σμιτ, η οποία εκ μέρους της χώρας της παρέδωσε τα ηνία της προεδρίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η κ. Σμιτ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλει όλες τις δυνάμεις της για την επιτυχία της προεδρίας της .

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο Χριστόφια τόνισε ότι υπό το πηδάλιο του η Ευρώπη θα προχωρήσει προς την ορθή κατεύθυνση και διαβεβαίωσε ότι η Δανία θα παρέχει την πλήρη στήριξή της στην Κυπριακή προεδρία.

Επίσης, επεσήμανε τον συμβολικό χαρακτήρα της βραδιάς, αφού, όπως σημείωσε το 2002, στη διάρκεια της προηγούμενης Προεδρίας της Δανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε τις πύλες της στην Κύπρο, η ένταξη της οποίας -πρόσθεσε- το 2004, ήταν ένας σημαντικός σταθμός στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, καλωσορίζοντας τους ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου τόνισε την ανάγκη για μια καλύτερη Ευρώπη με πιο αποδοτικές πολιτικές και μια οικονομία με καλύτερη λειτουργία και δικαιότερη κατανομή του πλούτου.

Χρειαζόμαστε πρόσθεσε, μια Ευρώπη αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ακόμα ότι η Κυπριακή προεδρία θα επιδιώξει μαζί με την ύπατη εκπρόσωπο για την ΚΕΠΑ και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους μεσογειακούς της γείτονες και το αντίθετο, γιατί, σημείωσε, η λεκάνη της Μεσογείου, η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, πρέπει να καταστεί λίκνο ειρήνης, ευημερίας και ποικιλομορφίας πολιτισμών.

Ο τερματισμός της διαίρεσης της Κύπρου είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και επεσήμανε ότι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη, κατά κάποιο τρόπο και η Ευρώπη είναι διαιρεμένη.

Η γεφύρωση αυτής της διαίρεσης, πρόσθεσε, θα οδηγήσει σε καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και θα την καταστήσει σύμβολο ελπίδας.

Επίσης, τόνισε ότι θα χρειαστεί ισχυρή πολιτική βούληση και διάθεση συμβιβασμού για λύση του κυπριακού από όλους τους εμπλεκόμενους.

Στην ισχυροποίηση των δημόσιων οικονομικών, των επιδέξιων επενδύσεων και σε τομές στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα επικεντρωθεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ήταν το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο δικό του χαιρετισμό στην τελετή, ο κύριος Μπαρόζο τόνισε ότι εκείνο που έχει σημασία τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι να σταλεί μήνυμα ελπίδας στους Ευρωπαίους πολίτες, μήνυμα ανάπτυξης, αλληλεγγύης και καλύτερων συνθηκών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε, και η Κύπρος θα συνεργαστούν για να πετύχουν ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό για την επόμενη επταετία.

Είπε επίσης ότι σε μια εποχή κατά την οποία οι δημόσιες δαπάνες των κρατών-μελών βρίσκονται υπό έντονες πιέσεις, είναι ακόμα πιο σημαντικό να καταδειχθεί ότι ο προϋπολογισμός θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, τη συνοχή και την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης και θα ανταποκρίνεται στις χειροπιαστές ανάγκες και προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Εκ μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρόεδρος Άννυ Ποδηματά, η οποία τόνισε ότι η Κύπρος ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου σε μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη.

Περισσότερο από ποτέ, επεσήμανε, η Ευρώπη χρειάζεται αποφασιστική δράση τώρα και μέτρα για να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και περισσότερο από ποτέ, πρόσθεσε, μια προεδρία πρέπει να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τα ευρωπαϊκά όργανα για έξοδο από την κρίση χρέους.

Είπε επίσης ότι το Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζει την εξαγγελία της κυπριακής Προεδρίας ότι θέτει ως βασική προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι χρήματα για τις Βρυξέλλες, αλλά για τους πολίτες της Ευρώπης.

Aκολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα με χορόδραμα και τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο, βασισμένα σε αναγεννησιακή ποίηση.

Μέσα από το πρόγραμμα αναδείχθηκε η ιστορία και η ιδιαιτερότητα της Κύπρου, επεσήμανε η Νένα Βενετσιάνου , η οποία είχε την ευθύνη της επιλογής των κειμένων.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο πρόεδρος Χριστόφιας δεξιώθηκε τους επίσημους προσκεκλημένους.

Πηγή: ΑΜΠΕ