Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να κηρύξει μονομερώς κατάπαυση του πυρός ενόψει του Σαββατοκύριακου της 17ης Ιουνίου, όταν θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία.

Η αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της οργάνωσης θα διαρκέσει από την Παρασκευή 15η μέχρι την Τρίτη 19η Ιουνίου τα μεσάνυχτα, όπως διευκρίνισε ο ELN στον ιστότοπό του.

Σκοπός είναι «να διευκολυνθεί η συμμετοχή των Κολομβιανών στον δεύτερο γύρο των εκλογών», εξήγησε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Ο υποψήφιος της σκληρής δεξιάς για την προεδρία Ιβάν Ντούκε κέρδισε τον πρώτο γύρο στα τέλη του Μαΐου και οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν απόλυτο φαβορί έναντι του υποψήφιου της κολομβιάνικης αριστεράς Γκουστάβο Πέτρο.

Ο Ντούκε, γερουσιαστής, προστατευόμενος του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, έχει υποσχεθεί να αναθεωρήσει–αλλά όχι να «σχίσει σε κομματάκια»–τη συμφωνία με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), την οποία κρίνει υπερβολικά επιεική έναντι των πρώην γκεριγέρος, οι οποίοι δεν φυλακίζονται αν αναγνωρίσουν τα εγκλήματά τους.

Ο ίδιος εκφράζει ταυτόχρονα έντονες επιφυλάξεις για τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αβάνα της Κούβας ανάμεσα στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και τον ELN.

Ο ELN έχει καταστήσει σαφές πως υποστηρίζει τον Πέτρο, ο οποίος έχει δεσμευθεί να τηρήσει τη συμφωνία με τους αντάρτες και να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία. Μολαταύτα στα τέλη Μαΐου η οργάνωση διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί και με τον Ντούκε εάν ο υποψήφιος της δεξιάς επικρατήσει στην αναμέτρηση της Κυριακής.

Ο ELN είναι η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση και την παράταξη FARC, που έκτοτε κατέθεσε τα όπλα και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο.

Οι αντάρτες είχαν ήδη αναστείλει τη στρατιωτική τους δράση για μερικές ημέρες ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, όπως είχαν ανακοινώσει στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Κούβα.

Πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 83.000 άλλοι θεωρούνται ως ακόμα και σήμερα επίσημα αγνοούμενοι, ενώ 7,4 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν στον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, ο οποίος μαίνεται επί πέντε και πλέον δεκαετίες, από το 1964.