Τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσίασε σήμερα στη δεξαμενή σκέψης European Policy Centre, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου. Ο κ. Κορνηλίου δήλωσε, ότι η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, ο οποίος διαθέτει ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές, χωρίς κρυφή ατζέντα.

Σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, ο κ. Κορνηλίου ανέφερε, ότι η κρίση στην Ευρωζώνη, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κρίση του κυρίαρχου χρέους καθώς και η αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, όπως και οι αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις, συγκαταλέγονται στα πλέον σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο κ. Κορνηλίου χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 της ΕΕ ως το πλέον σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει την Κυπριακή Προεδρία, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα στις Μεταφορές, την Ενέργεια και τις Τηλεπικοινωνίες όπως και η Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της προεδρίας και είναι σημαντικά για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και τη βελτίωση των τεχνικών υποδομών της.

Επίσης, είπε ότι η επανέναρξη της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αφού το 40% του πληθυσμού της Ένωσης κατοικεί σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου και παράγεται το 40% περίπου του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Μια Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική θα μπορούσε να κάνει πλήρη χρήση αυτού του τεράστιου δυναμικού της ΕΕ, υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διάσκεψη τον Οκτώβριο 2012 στην Κύπρο.

Ο κ. Κορνηλίου αναφέρθηκε στην οικονομική διακυβέρνηση καθώς και σε διάφορα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της αποκατάστασης εμπιστοσύνης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα διασφαλίσει μια αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών.