Ομιλία κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου θα εκφωνήσει σήμερα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η ομιλία αυτή, μια από τις σπάνιες του σύρου ηγέτη, δίδεται ενώ το σχέδιο εξόδου από την κρίση του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν παραμένει νεκρό γράμμα κι ενώ η χώρα βρίσκεται στο εξής στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Τον Ιανουάριο, σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του Ασαντ που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο σύρος πρόεδρος είχε κατηγορήσει τις ξένες χώρες ότι συνωμοτούν κατά της Συρίας δηλώνοντας ότι «το όνειρό τους θα γίνει εφιάλτης. Δεν θα επιτρέψουμε την ήττα της Συρίας, η οποία θα σημάνει την πτώση ολόκληρης της περιοχής».

Το Μάρτιο ο Ασαντ είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις και τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι χώρα του είναι σε θέση να «εξέλθει από την κρίση» όταν υποδεχόταν έναν ιρανό αξιωματούχο στη Δαμασκό.

Η καταστολή από το καθεστώς των διαδηλώσεων και οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του τακτικού στρατού και στους αντικαθεστωτικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού προκαλούν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων καθημερινά σε όλη τη χώρα. Αν και σχεδόν 300 παρατηρητές του ΟΗΕ βρίσκονται στη χώρα για την εποπτεία της εφαρμογής της εκεχειρίας που θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ στις 12 Απριλίου, αυτή παραβιάζεται σε σταθερή βάση.

Τουλάχιστον 13.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης το Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.