Η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που χαρακτήρισε «κράτος τρομοκράτη» το Ισραήλ, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε την αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου που απάντησε ότι δεν δέχεται από εκείνον «μαθήματα ηθικής».

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την 1η Απριλίου ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει να δεχθεί μαθήματα ηθικής από εκείνον που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους εδώ και χρόνια», αναφερόμενος στην Τουρκία. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα που βρίσκεται στην εξουσία στη λωρίδα της Γάζας, ότι υποκινεί τη βία στα σύνορα του θύλακα αυτού με το Ισραήλ.

Ένθερμος υπερασπιστής των Παλαιστινίων, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε χθες το Ισραήλ ότι για «γενοκτονία». Η γειτονική χώρα ανακάλεσε επίσης για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη χθεσινή μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή (18/05). Πρόσθεσε, δε, πως η χώρα του ζήτησε έκτακτη σύγκληση την ίδια ημέρα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που αποτελείται από 57 μέλη και έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να καταδικάσει την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ το 2016, έπειτα από μια κρίση που είχε ξεσπάσει το 2010, λόγω μιας φονικής ισραηλινής επιδρομής σε ένα σκάφος που είχε ναυλωθεί από μια τουρκική ανθρωπιστική ΜΚΟ, για να προσπαθήσει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δύο χώρες οδεύουν σε νέα διάσταση…