Τις «ιστορικές» εκλογές στην Αίγυπτο χαιρέτισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον πρόκειται να «σταθεί στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού», ενώ πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη «συνεργασία» με την επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση στο Κάιρο.

Η Κλίντον ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι διήμερες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο αποτελούν «άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στην μετάβαση της χώρας προς την δημοκρατία».

«Προσμένουμε να συνεργαστούμε με την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αιγύπτου», πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλάι του αιγυπτιακού λαού καθώς αυτός προσπαθεί να αδράξει τις υποσχέσεις του ξεσηκωμού της περασμένης χρονιάς και να οικοδομήσει μια δημοκρατία που αντανακλά τις αξίες και τις παραδόσεις του, σέβεται τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, και εκπληρώνει τις προσδοκίες του για αξιοπρέπεια και μια καλύτερη ζωή», σημείωσε η Κλίντον.

Εκατομμύρια πολίτες στην Αίγυπτο συμμετείχαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες συμμετείχαν 12 υποψήφιοι-ισλαμιστές, πολιτικοί που τάσσονται υπέρ ενός κράτους με κοσμικό χαρακτήρα, και ακόμη και πρώην στελέχη της κυβέρνησης του ανατραπέντος πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος υπήρξε για δεκαετίες ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

Το αποτέλεσμα δεν είναι σαφές ακόμη, πάντως πολιτικοί αναλυτές ανέμεναν ότι θα χρειαστεί επαναληπτικός γύρος τον επόμενο μήνα ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστήριξε χθες ότι ο υποψήφιός της, ο Μοχάμεντ Μούρσι, προηγείται βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων.