Στα γραφεία της κρατικής εταιρείας όπλων RUAG της Ελβετίας βρέθηκαν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της χώρας, κάνοντας έρευνες πραγματοποίησαν έρευνες έπειτα από καταγγελίες για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί απαγόρευσης επενδύσεων σε «απαγορευμένα πολεμικά υλικά».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο την εφημερίδα Handelszeitung, οι έλεγχοι συνδέονται με την εν εξελίξει έρευνα για τις συμφωνίες με τη Ρωσία για την πώληση όπλων στους σωματοφύλακες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εισαγγελία της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε καταγγελία από την ίδια τη RUAG και ξεκίνησε έρευνα για παραβίαση της νομοθεσίας περί απαγόρευσης επενδύσεων σε «απαγορευμένα πολεμικά υλικά», για εγκληματική κακοδιαχείριση και πιθανή ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσια αξιώματα.

«Η RUAG συνεργάζεται πλήρως με τις εισαγγελικές αρχές» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας.

«Αφού ενημερωθήκαμε για τις καταγγελίες από έναν πληροφοριοδότη, η RUAG ξεκίνησε αμέσως εσωτερική έρευνα και υπέβαλε προσφυγή στην εισαγγελία» αναφέρει η RUAG.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπόθεση αφορά συμφωνίες με τη Ρωσία για την πώληση όπλων, τις οποίες σύναπταν μυστικά επί χρόνια ένα στέλεχος της εταιρείας πυρομαχικών Ammotec και ένας τραπεζίτης της Julius Baer. Η τράπεζα Julius Baer ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για τις κατηγορίες και τις εξετάζει. «Ο εν λόγω εργαζόμενος θα τεθεί σε διαθεσιμότητα για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα» ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.