Δεν είναι αυτή τη στιγμής τις προτεραιότητες της Ρωσίας η δημιουργία νέων ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό, μιλώντας σε δημοσιογράφους, να αποφευχθεί οποιαδήποτε παραβίαση των συμφωνιών για εκεχειρία στην ανατολική Γούτα, θέμα που θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αύριο.

Προειδοποίησε μάλιστα με «σοβαρότερες συνέπειες» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. «Αν υπάρξει τέτοιου είδους επίθεση, οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου βρίσκεται στη Μόσχα και αύριο είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του για να συζητήσουν τη διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ρωσία θεωρεί ότι η ίδια μαζί με την Τουρκία φέρουν την ευθύνη για τη διασφάλιση της ειρήνευσης και την επιβολή της τάξης στη Συρία και την περιοχή.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε Ρώσους φοιτητές σήμερα δήλωσε ότι Τουρκία και Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους εναντίον των τρομοκρατών. «Όπου και να κοιτάξουμε στον κόσμο, τρομοκράτες φτάνουν στη Συρία από σχεδόν όλες τις χώρες. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με όλες τις χώρες, και πρώτη τη Ρωσία, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυνάμεις» δήλωσε.