Η Google συνήθιζε να εφαρμόζει στρατηγικές πρόσληψης που δεν ήταν για τον καθένα, καθώς σπανίως περνούσαν από τα γραφεία της άνθρωποι που δεν ήταν απόφοιτοι των κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της λάμβανε πάντοτε υπόψη τον βαθμό του πτυχίου, έστω και αν ο υποψήφιος ήταν φτασμένος στον τομέα του και 30 χρονών.

Το χειρότερο πάντως που έκανε το HR της Google ήταν να ρωτά τους υποψηφίους τρελές ερωτήσεις για να δει πώς θα απαντούσαν. Ο πληροφορικός Gayle Laakmann McDowell, πρώην υπάλληλος της Google και συγγραφέας του σχετικού πονήματος «The Google Resume», μας λέει πως πλέον η εταιρία έχει επισήμως απαγορεύσει τις πρακτικές αυτές και ακόμα και αν ο υπεύθυνος των προσλήψεων ρωτήσει κάτι τέτοιο, η απάντηση του υποψηφίου δεν θα ληφθεί υπόψη.

s;gfdlgj2

Ποιες ήταν όμως αυτές οι περιβόητες ερωτήσεις που αναγκάστηκε να εξοβελίσει η Google από το τμήμα HR της; Όπως μας ενημερώνει o Lewis Lin, υπεύθυνος επαγγελματικού προσανατολισμού σε μια εταιρία του Σιάτλ, οι άνθρωποι που έστελνε στην Google έφευγαν από τη συνέντευξη πονοκεφαλιασμένοι. Αυτός έφτιαξε μια λίστα με 140 τέτοιες ύποπτες ερωτήσεις, που του ανέφεραν οι πελάτες του, από τις οποίες ξεχωρίζουμε:

«Πόσα μπαλάκια του γκολφ χωρούν σε ένα σχολικό λεωφορείο;», για τη θέση του υπεύθυνου προϊόντων.

«Πόσο θα χρέωνες για να καθαρίσεις όλα τα παράθυρα του Σιάτλ», για την ίδια θέση.

«Σε μια χώρα που οι άνθρωποι θέλουν μόνο αγόρια, κάθε οικογένεια συνεχίζει να κάνει παιδιά μέχρι να γεννήσει ένα αγόρι. Αν κάνουν κορίτσι, θα κάνουν κι άλλο παιδί. Αν κάνουν αγόρι, θα σταματήσουν. Ποια είναι η αναλογία αγοριών και κοριτσιών στη χώρα;», για την ίδια θέση.

s;gfdlgj1

«Σχεδίασε ένα σχέδιο εκκένωσης για το Σαν Φρανσίσκο», για την ίδια θέση.

«Γιατί είναι κυλινδρικά τα καπάκια των φρεατίων;», για τη θέση του πληροφορικού.

«Πόσα πιάνα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο;», για τη θέση του υπεύθυνου προϊόντων.

«Πόσες φορές τη μέρα επικαλύπτονται οι δείκτες του ρολογιού;», για την ίδια θέση.

«Ένας άντρας σπρώχνει το αμάξι του μέχρι το ξενοδοχείο και χάνει την περιουσία του. Τι συνέβη;», για τη θέση του πληροφορικού…