Ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, δήλωσε απόψε πως διαθέτει τη λαϊκή υποστήριξη για να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και ότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας του θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνησή του στο κοινοβούλιο.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι η χώρα θα συνεχίσει να κατανοεί και τα κόμματα που έχουν στηρίξει την κυβέρνηση θα συνεχίσουν να το κάνουν» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο Μόντι αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις από τα συνδικάτα, τους εργοδότες και τα κυριότερα κόμματα για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, με τις οποίες θα γίνει ελαστικότερη η αγορά εργασίας. Για να περάσει τις αλλαγές αυτές δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, κάτι που θα ανάγκαζε τα κόμματα είτε να τον στηρίξουν, είτε να αφήσουν την κυβέρνησή του να πέσει.

«Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εργαλείο, το έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές τους τελευταίους τεσσεράμισι μήνες» είπε.

Ο Μόντι τόνισε ότι οι εταιρείες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το συμβιβασμό στις μεταρρυθμίσεις, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και δίνει στα δικαστήρια το περιθώριο να δώσουν εντολή για την επαναπρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι απολύθηκαν χωρίς βάσιμη αιτία.