Μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της πολυεκατομμυριούχου κληρονόμου της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ, βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο του γαλλικού Τύπου μετά την αποκάλυψη ότι έκανε ψευδή δήλωση εισοδήματος για να λάβει ένα δάνειο.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο, Mediapart, ο Βερτ συμπλήρωσε ψευδή δήλωση εισοδημάτων, προκειμένου να λάβει δάνειο από τη γαλλική τράπεζα Credit Agricole για την προεκλογική του εκστρατεία για την δημαρχία του Σαντιλί, μια περιοχή στα βόρεια του Παρισιού, της οποίας είναι δήμαρχος από το 2005.

Την πληροφορία αυτή το περιβάλλον του υπουργού τη χαρακτήρισε ως «παράλογη». Η γαλλική τράπεζα από την μεριά της διέψευσε επισήμως όλες τις εικασίες ή τις ερμηνείες, «που μπορεί να βγουν από ένα έγγραφο που δεν έχει κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα», όπως είπε. Η τράπεζα άλλωστε δεν αποκλείει να καταφύγει στη δικαιοσύνη για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Στις αρχές του 2008 ο Βερτ πήρε δάνειο 6.500 ευρώ για οκτώ μήνες από την Credit Agricole για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας. Στην αίτηση του δανείου ανέφερε ότι τα μηνιαία έσοδά του είναι 3.000 ευρώ, την ώρα που λαμβάνει περίπου 14.000 ευρώ το μήνα μεικτά ως υπουργός και περίπου 2.400 ευρώ ως δήμαρχος, αναφέρει ο ιστότοπος, Mediapart, επικαλούμενος το έγγραφο της τράπεζας.

Το περιβάλλον του Βερτ διαβεβαίωσε ότι το δάνειο ήταν σύμφωνο με τους κανονικούς όρους, όπως όλα τα δάνεια για προεκλογικές εκστρατείες, υπογραμμίζοντας επίσης ότι «αποπληρώθηκε με κανονικούς όρους».