Προβληματισμό προκαλεί στην Ουάσιγκτον η είδηση περί αποχώρησης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ρεπουμπλικάνου Πολ Ράιαν, από το Κογκρέσο, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου του 2018, την ώρα που είναι σε εξέλιξη και οι διεργασίες για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Όπως τονίζει το CNN, για κάποιους οι σκέψεις του Ράιαν δεν θα έπρεπε να προκαλούν προβληματισμό, καθώς φαίνεται ότι ενδεχόμενη παραίτησή του στα τέλη του 2018, μπορεί να εξελιχθεί σε μία ουσιαστική κίνηση διασφάλισης του πολιτικού μέλλοντος του.

Έτσι, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, υπάρχουν πέντε λόγοι που μπορούν να αιτιολογήσουν την επιλογή του χρόνου για ενδεχόμενη παραίτηση του Ράιαν.

1. Εφόσον το φορολογικό νομοσχέδιο ψηφιστεί από το Κογκρέσο κάποια στιγμή πριν από τα Χριστούγεννα, θα εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο τρόπο οι πολιτικές σκοπιμότητες του Ράιαν, που ονειρεύονταν πάντα την προεδρία της αρμόδιας νομοθετικής επιτροπής (Ways and Means Committee). Έτσι, θα μπορεί να εγκαταλείψει το Καπιτώλιο με το κεφάλι ψηλά, αλλά κι έχοντας την κοινοβουλευτική υστεροφημία του ακέραια.

2. Εάν αποχωρούσε πριν από τις εκλογές, θα έβλαπτε την πολιτική υστεροφημία του στέλνοντας το μήνυμα ότι εγκαταλείπει το κόμμα του με φόντο μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση.

3. «Γρίφος» παραμένει η στάση του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο οι σχέσεις του Ράιαν είναι απρόσμενα καλές, αλλά ο τελευταίος ξέρει πόσο απρόβλεπτος είναι ο πρώτος. Ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει πλέον ανοιχτά στην περίπτωση αποτυχίας στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ να παραιτηθεί. Τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για τον Ράιαν, στην περίπτωση που ο Τραμπ αναζητήσει έναν νέο αποδιοπομπαίο τράγο.

4. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν είναι πια το κόμμα του Ράιαν, στο οποίο αναρριχήθηκε πολιτικά μέσω των τοποθετήσεων του για την υλοποίηση βαθιών περικοπών στα διάφορα προγράμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με στόχο την μείωση του αμερικανικού χρέους. Η επικράτηση του Τραμπ το 2016, απομάκρυνε την υλοποίηση των παραπάνω επιλογών

5. Ο Ράιν υποστηρίζει ότι έχει τον πολιτικό ρόλο που πάντα ονειρευόταν στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, ο ίδιος είναι μόλις 47 ετών και ενδεχόμενη αποχώρησή του από το Κογκρέσο το 2018 του εξασφαλίζει την ευκαιρία της επιστροφής σε μερικά χρόνια. Παράλληλα, εάν το ποσοστό της δημοτικότητας του Τραμπ εξακολουθήσει να μειώνεται σε ποσοστό μικρότερο του 32%, που κατέγραψε πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Ράιαν έχει πολιτικό συμφέρον να απομακρυνθεί από κοντά του και να διατηρήσει την απόσταση αυτή, για την τελευταία διετία της προεδρίας του Τραμπ.