Πιέσεις από όλες τις πλευρές δέχεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να μπορέσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις συνομιλίες για το Brexit.

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP αναφέρει πως υπάρχει ακόμα «δουλειά να γίνει» εάν πρόκειται να συμφωνήσει στα σχέδια για το μέλλον του συνόρου με την Ιρλανδία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να εξετάσει νέες προτάσεις και ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προτείνει κάτι αργότερα.

Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών- μελών της ΕΕ «περιμένουν κάτι από το Λονδίνο».

Τη Δευτέρα, το κόμμα Democratic Unionist Party, κοινοβουλευτικός εταίρος της Μέι, αντιτάχθηκε στο προσχέδιο της συμφωνίας ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ αναφορικά με το ιρλανδικό σύνορο.

Το DUP ανέφερε πως δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές οι προτάσεις, που είχαν στόχο να αποφευχθεί το «σκληρό σύνορο» με την εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου σε Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία. Το επιχείρημά του ήταν πως με τον τρόπο αυτό η Βόρεια Ιρλανδία αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως τονίζει το BBC, η ΕΕ κατέληξε πως πρέπει να αποσαφηνιστούν τα πράγματα μέσα σε 48 ώρες, από το απόγευμα της Τετάρτης, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο να συζητήσουν προσχέδιο βασικών αξόνων για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών.

Στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν εάν έχει καταγραφεί επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ιρλανδικό σύνορο, τον λογαριασμό του Brexit και τα δικαιώματα των πολιτών των δύο πλευρών.