Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χθες η σερβική κυβέρνηση όλη τη χώρα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούν οι αδιάκοπες χιονοπτώσεις και το πολικό ψύχος.

Με την απόφαση αυτή, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ίβιτσα Ντάτσιτς, προβλέπεται η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού – αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός, τοπική αυτοδιοίκηση – ενώ παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα επίταξης ιδιωτικών βαρέων μηχανημάτων για την διάνοιξη οδικών αρτηριών προς αποκλεισμένες περιοχές.

Υπολογίζεται ότι 70.000 άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι, εδώ και έξι μέρες, στα χωριά τους, κυρίως στη νοτιοδυτική Σερβία. Μέχρι σήμερα εξαιτίας του ψύχους στη Σερβία έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι. Η κατάσταση είναι δραματική σε 37 δήμους, όπου υπάρχουν χιλιάδες αποκλεισμένοι, στα όρια επιβίωσης, εξαιτίας της έλλειψης βασικών ειδών διατροφής.

Στις πόλεις, επίσης, υπάρχουν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα αφού τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν τους δρόμους.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία βασικής και μέσης εκπαίδευσης μέχρι και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου. Οι χιονοπτώσεις στη Σερβία θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές ακόμη και στα πεδινά, θα πέσει στους -25 βαθμούς Κελσίου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.